Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter tegnapelőtt Jeruzsálemben járt, ahol a többi között fogadta őt Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és külügyminiszter. Netanjáhu a magyar politikusnak kijelentette: "Kiváló a viszony és erős a barátság köztünk" - írja az 'Áruc 7 izraeli hírportál.
Szijjártó Péter tegnapelőtt, csütörtökön Izraelben járt, s valószínűség szerint Donald Trump nagy érdeklődéssel várt, közelgő látogatása előtt ő volt az utolsó jelentősebb külföldi politikus, aki ellátogatott Jeruzsálembe. A jeruzsálemi eszmecsere után Netanjáhu megelégedéssel szólt hazánk és Izrael kapcsolatainak alakulásáról, s így a többi között kijelentette: "Kiváló a viszony, s erős a barátság köztünk (mármint Magyarország és Izrael politikai vezetése között - H. J.)
Zoom
Szijjártó Péter és Binjámin Netanjáhu találkozója Jeruzsálemben (fotó: Hájjim Cáh)
A háborús bűnös izraeli miniszterelnök ezután ezt is közölte Szijjártóval: "Szeretnék önnel arról is beszélgetni, hogy miképpen lehetne még inkább megerősíteni a köztünk levő barátságot és a kiváló viszonyt." Az izraeli hírportál szerint a találkozón megvitatták a két ország közti gazdasági együttműködés elmélyítését, így a gépjárműgyártás technológiája és a gépjárműipar, valamint az energia- és vízgazdálkodás és az akadémiai élet terén.
Az, hogy valójában miért is kiváló a két ország közti kapcsolat és miért olyan erős a "barátság", azt Netanjáhu vállonveregetés-szerű megjegyzéséből rögtön megértjük. Az izraeli kormányfő a hivatkozott hírportál szerint nagyra értékelte a két ország közti jó kapcsolatokat, és "megköszönte azt, hogy Magyarország támogatja Izraelt a különböző nemzetközi fórumokon. (Magyarán: amikor Izrael megszálló és fajvédő politikája ellen a nemzetközi fórumokon igen sok ország a zsidó állam ellen szavaz, akkor Magyarország képviselői általában tartózkodnak vagy éppen a zsidó állam mellett szavaznak - H. J.)
Végül a legmeglepőbb, a Visegrádi négyek és Izrael közti kapcsolatok elmélyítéséről szóló kijelentést tett Netanjáhu a magyar politikussal folytatott tegnapelőtti megbeszélésén. Netanjáhu kiemelte a Visegrádi országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) és Izrael közti kapcsolat erősítésének a fontosságát, megjegyezvén, hogy erre is törekszik majd a júliusban Magyarországon teendő látogatása folyamán.
Hering J. - Kuruc.info