Irán növekvő szíriai szerepe fenyegetést jelent Izrael, a Közel-Kelet és az egész világ számára - hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.
Zoom
“Elnök úr, közös erőfeszítéssel legyőzzük az Iszlám Államot, és ez nagyon fontos dolog. Ám a rossz dolog az, hogy ahonnan a legyőzött Iszlám Állam (elnevezésű) csoport eltűnik, oda Irán lép be” – mondta az izraeli miniszterelnök.
“Egyetlen percig sem feledhetjük, hogy (Irán) minden nap Izrael megsemmisítésével fenyegetőzik. Terrorszervezeteket lát el fegyverrel, támogatja és kezdeményezi a terrort” – tette hozzá. Netanjahu egyúttal arra figyelmeztetett, hogy Teherán jó úton halad az Irak és Jemen feletti ellenőrzés megszerzése felé, "ahogy azt Libanonban nagyrészt gyakorlatilag már megtette".
Putyin nem foglalt állást az ügyben, és csendben tűri, hogy Izrael Szíriában bombázzon akár százszor is
Putyin a találkozó tévékamerák előtt folytatott része során nem foglalt állást az ügyben. Megelégedettségét fejezte ugyanakkor ki azzal, hogy a két ország között “hatékony együttműködési mechanizmus alakult ki, egyebek között a legfelső szinten”. Méltatta az orosz-izraeli kapcsolatok fejlődését, ami szerinte személyesen Netanjahunak is köszönhető.
Moszkva 2015-ben avatkozott be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán, döntését az iszlamista terrorizmus elleni összefogás szükségességével indokolva. Oroszország, miközben fellépését Iránnal és a libanoni Hezbollah síita milíciával is koordinálja, Izraellel is egyeztet. Az elmúlt hónapokban – Ankara és Teherán mellett – Moszkva kulcsszerepet játszott a “feszültségmentesítésre” szolgáló övezetek létrehozásában Szíria területén. Izrael attól tart, hogy ezen zónák kialakítása alkalmat nyújt a nagyobb létszámú iráni és Hezbollah-erők ottani állomásoztatására.
Ugyanakkor, mint az izraeli légierő parancsnokának egy múlt heti nyilatkozatából kiderült, a zsidó állam harci gépei Szíriában a háború során mintegy száz alkalommal támadták meg a Hezbollah fegyverszállítmányait, anélkül, hogy nyilvános reagálást váltottak volna ki Moszkvából.
Netanjahu szeretné, ha Oroszország is részt venne a sobibóri holokausztozásban
Izrael nem ellenzi Oroszország részvételét az egykori sobibóri "haláltábor" helyén létrehozandó emlékközpont megvalósításában Lengyelországban - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott találkozóján.
“Mi – és személyesen én – sohasem feledjük Oroszország és a szovjet hadsereg történelmi szerepét a fasizmus elleni győzelemben. Erről az izraeli kneszet nemrégiben határozatot fogadott el. Mint azt ön jól tudja, elnök úr, ez az oka annak, hogy kezdeményeztem, Netanjában (Izrael) külön emlékművet állítsanak a felszabadító katonának, a szovjet hadsereg katonájának, és ön részt vett ennek az emlékműnek az avatásán” – mondta Netanjahu Putyinnak a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint.
“Ebben az összefüggésben Izrael természetesen nem léphet fel az ellen, hogy Oroszország részt vegyen a sobibóri koncentrációs tábor helyén megvalósuló fontos projektben” – hangsúlyozta az izraeli miniszterelnök.
Netanjahu emlékeztetett rá, hogy az 1943-as híres sobibóri rablázadás élén egy zsidó származású szovjet katonatiszt állt. A kormányfő köszönetet mondott vendéglátójának azért, hogy személyes határozatot hozott az Izraelben élő világháborús veteránok támogatásáról.
Az orosz külügyminisztérium a múlt héten behívatta Lengyelország, Izrael, Hollandia és Szlovákia nagykövetét, amiért a sobibóri emlékközpont megvalósításán dolgozó nemzetközi bizottság úgy döntött, hogy Moszkvát nem vonja be a projektbe. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ezt “a történelmi amnézia kirívó megnyilvánulásaként” minősítette, hozzátéve, hogy a megemlékező szertartásokon való képviselet lehetősége nem ér fel a testületben folytatott teljes értékű munkával. A szóvivő – külön hangsúlyt fektetve Izrael döntésére – meglepetését fejezte ki amiatt, hogy a bizottságot alkotó mind a négy ország Oroszország 2013-ban bejelentett meghívásának visszavonása mellett határozott.
(MTI nyomán)