Ma hajnalban az izraeli légierő gépei újabb támadást hajtottak végre az Iszlám Államon és más dzsihadista terrorszervezeteken egyre inkább felülkerekedő Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges libanoni Hizbulláh szervezet fegyveresei által használt állítólagos fegyverraktárak ellen. A támadást az izraeli gépek a Damaszkusz közelében levő nemzetközi repülőtér területén hajtották végre. A ma hajnali támadásról hírt adó Dimásk el-Án (Damaszkusz Most) és a Londonban szerkesztett el-’Árábi el-Dzsedid hírportál beszámolója szerint a repülőtér környékén levegő-föld rakéták robbanásának hangja volt hallható.
Zoom
A ma hajnali izraeli légitámadás fényei Damaszkusz közelében (fotó: Anatólia Hírügynökség)
Közvetlenül a ma hajnali izraeli légitámadás után – a Hizbulláh és Bassár el-Ászád kormánycsapatainak megtámadása okozta helyzetet kihasználva – a nemrégiben alakult szalafista Levantei Felszabadítási Bizottság, a Levantei Szabad Férfiak Iszlamista Mozgalma és más terrorszervezetek Damaszkusz térségébe azonnal támadásokat indítottak a szíriai kormányerők és Hizbulláh ellen – írja helyi beszámolókra hivatkozva az El-’Árábi el-Dzsedíd. Az újság egyben arról is tudósít, hogy nem csak az állítólagos fegyverraktárakat, hanem magát a nemzetközi repülőteret is izraeli rakétatalálat érte ma hajnalban.
Zoom
A damaszkuszi nemzetközi repülőtér bejárata (fotó: elalam.ir)
A Damaszkusz Most hírportál közben arról is beszámol, hogy az így vagy úgy az Izrael, Amerika és az utóbbi által támogatott Szíriai Szabad Hadsereg, de leginkább a Iszlám Állam fegyveresei egyre nagyobb vereséget szenvednek el a Bassár el-Ászád elnök irányítása alatti Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges libanoni Hizbulláh szervezettől, a kormányzati erők és szövetségesei egyre több települést szabadítanak föl Dír ez-Zor kormányzóság területén, s azon belül az Eufrátesz keleti, tehát a folyó bal partján levő szíriai területeken is.
Zoom
Az izraeli légitámadás fényei más szögből (fotó: elalam.ir)
A törvényes szíriai kormány hadseregének és szövetségeseinek az utóbbi hetekben, hónapok elért sorozatos harctéri sikerei adják meg a magyarázatot Izrael gyakori légitámadásaira. Hazugság ugyanis az a vissza-visszatérő izraeli magyarázat - ha egyáltalán reagálnak a nemzetközi sajtóban megjelenő hírekre egy-egy támadás után -, miszerint az izraeli légierő a Hizbulláh szervezetnek szánt, s majd a Libanonba átszállítandó fegyvereket semmisíti meg, például Damaszkusz és más szíriai települések környékén. Az igazság ezzel szemben az, hogy Izrael valóban a Hizbulláh fegyverraktárait, fegyverzetét támadja, ám ezeket a fegyvereket Szíriában az Iszlám Állam és a törvényes damaszkuszi kormányerők ellen harcoló más terrorszervezetek elleni küzdelem során veti be, s nem pedig Libanonban a zsidó állam területe ellen.
Zoom
A damaszkuszi repülőtér beszálló oldala békésebb időkből (fotó: mc-doualiya.com)
Izraelt az aggasztja, hogy az Iránnal szövetséges Bassár el-Ászád hadserege – a Hizbulláh és az oroszok baráti támogatásával – egyre inkább visszaszorítja az Iszlám Állam és a többi dzsihadista terrorszervezet erőit Szíriában. Mert Izrael érdeke az, hogy Bassár el-Ászád erői minél jobban kivérezzenek, s ezáltal ne foglalkozhassanak az Izrael által megszállt Golán-fennsík visszaszerzésének gondolatával, ne legyen katonailag, politikailag és gazdaságilag hathatós a Damaszkusz-Teherán-Hizbulláh sí’ita tengely. S ha ehhez a hármas tengelyhez a NATO-megszállás alól nemrégiben megszabadult, etnikailag, vallásilag megosztott, ám manapság sí’ita többségű és kormányzatú Irakot is hozzászámítjuk, akkor nagyon is érthető Izrael félelme a dzsihadista terrorszervezetek szíriai veresége után előálló helyzettől.
Hering J. – Kuruc.info