Az orosz Állami Duma egyenesen etnikai népirtáshoz hasonlítja Kijev új oktatási törvényét. Szijjártó megmondta, hogy a törvény bevezetése fájni fog az ukránoknak, de nem biztos, hogy erre gondolt.
Miután Walzman-Porosenko "ukrán" elnök a hangos nemzetközi tiltakozás ellenére is aláírta az új ukrán oktatási törvényt, az orosz Állami Duma is két lábbal szállt bele a sokat vitatott rendeletbe: az ukrajnai oroszok elleni "etnocídiummal", etnikai csoport tervszerű és szándékos elpusztításával vádolta meg Kijevet a szerdán elfogadott nyilatkozat.
Zoom
Lehet, hogy ez jobban fog fájni, mint Szijjártó keménykedése
Az oroszok szerint az ukrán nyelvtörvény az orosz kisebbség szándékos elpusztítása
Az orosz parlament alsóházának plenáris ülésén elfogadott dokumentum elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna megsértse a területén élő "tősgyökeres népek és nemzeti kisebbségek" anyanyelvi oktatáshoz fűződő alapvető jogát. "Az oktatási törvény az orosz nép elleni etnocídium cselekedetévé válik Ukrajnában" – hangzott a nyilatkozat.
A nyelvtörvény ellen a magyar kormány is felszólalt, Szijjártó Péter úgy fogalmazott, "fájni fog" Ukrajnának, ha bevezetik, mert Magyarország meg fogja vétózni minden európai csatlakozási kísérletüket.
(Propeller - MT nyomán)