Csaknem 36,5 millió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány a kelet-afrikai térségben – jelentette az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA). Tavaly október óta 18 százalékkal, 5 millióval, 30,9 millióról 36,5 millióra nőtt a térségben az éhezők száma.
A dokumentum rámutat, hogy a szárazság, a konfliktusok, a tartós élelmiszer magas ára, valamint a menekültek növekvő száma fokozza az élelmiszerhiány kialakulásának veszélyét. Az ENSZ figyelmeztet, hogy a gyenge termés miatt a helyzet Burundiban és Ruandában az év végéig tovább romlik. Szudánban, Etiópiában és Ugandában azonban javulás várható az élelmiszer-tartalékok terén.
A világszervezet felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb aggodalomra Dél-Szudán, Burundi, Délkelet-Etiópia, Kenya legelőterületei, valamint Szomália és a Kongói Demokratikus Köztársaság egyes részei adnak okot. Kenyában több mint 420 ezer gyermek alultáplált, míg Etiópiában 376 ezer gyerek sodródhat az éhezés szélére. Szudánban kétmillió embernek nem jut elég élelem, közülük 550 ezer súlyosan alultáplált – olvasható a jelentésben.
Az ENSZ előrejelzése szerint jövőre Szomáliában 1,2 millió gyermeket fog alultápláltság sújtani.
(MTI)