Az értékek, amelyekről ma beszélnek, egyre gyakrabban a hagyományos értékek, a természetjog tagadását jelentik – hangsúlyozta keddi parlamenti programbeszédében Mateusz Morawiecki kinevezett lengyel miniszterelnök.
Lengyelország az egységes Európát a tolerancia és a demokrácia történelmi hagyományával gazdagítja, a mai gazdasági és társadalmi berendezkedése pedig arról mutat példát Európának, hogy hogyan lehet összekapcsolni a társadalmi szolidaritást és a dinamikus gazdasági fejlődést – állapította meg Morawiecki.
„Külpolitikánk az államérdek politikája” – jelentette ki, utalva Lengyelország tagságára G20-csoportban, továbbá arra a törekvésre, hogy Lengyelország „az EU építésze” akar lenni, hozzá akar járulni a NATO és az EU tevékenységének összehangolásához, a visegrádi csoporton és a Három Tenger Kezdeményezésen belüli együttműködés „konszolidációjához”. Lengyelország fő szövetségesének az Egyesült Államokat nevezte.
A város nem fogadja el, hogy a földrészt jobb és rosszabb államokra osszák – jelentette ki Morawiecki, aki síkraszállt a nemzetállamok további szerepe mellett. „Vízválasztóhoz érkeztünk az európai projektben és az egész globális gazdaságban” – mondta, hozzátéve: érvényüket vesztették azok a mítoszok, hogy a tőkének nincs nemzetisége, hogy jók az egyenlőtlenségek, hogy az ipar valamiféle 19. vagy 20. századi maradvány, vagy hogy az államnak nincs haszna többé.
Helytelennek nevezte a kétsebességes Európa eszméjét. „Nem akarjuk (…) az újbóli megosztást, egyesek lemaradását, nem egyezünk bele abba, hogy Európát jobb és rosszabb államokra osszák” – jelentette ki Mateusz Morawiecki. „A lengyel elem tökéletesen beleillik az európai kirakós játékba, de a nem megfelelő oldalról vagy erővel beilleszteni nem szabad” – figyelmeztetett.
(MTI)