Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellár a minisztertanács szerdai ülésén elmondta: megegyezett Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszterrel arról, hogy kezdeményezik a "náci daloskönyvet" terjesztő bécsújhelyi ifjúsági szervezet feloszlatását.
Zoom
Strache képtelen felfogni, hogy akárhányszor köpi is szembe az egykori bajtársait, ő sohasem lesz kóser
Kickl közölte, hogy a belügyminisztérium főtitkára felvette a kapcsolatot az alsó-ausztriai tartományi rendőrséggel az egyesület feloszlatását kezdeményező eljárás keretében. Ha a hatóságok törvénybe ütköző tevékenységet állapítanak meg a Germaniánál, akkor fel fogják számolni – tette hozzá.
Zoom
Kurz, Strache és Herbert Kickl belügyminiszter
A Germania nevű szervezet körüli botrány azt követően pattant ki, hogy kiderült: az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik népszerű alsó-ausztriai tartományi politikusa, Udo Landbauer korábban az említett társaság alelnöke volt.
Zoom
Udo Landbauer nem hajlandó lemondani - most még
A bécsújhelyi Germania diákegyesületet 1917-ben alapították, és jelenleg mintegy 70 tagja van. A szóban forgó, közismert nóták átírását tartalmazó daloskönyvet 1997-ben adták ki. A Kurier című osztrák napilap szerint a gyűjteményben "a több millió halálos áldozatot követelő holokauszton viccelődő, rasszista szövegek találhatók".
Zoom
Máglyára vele a liberális demokrácia nevében!
Kurz jelezte: 100 százalékosan egyetért az alsó-ausztriai tartományi vezetővel, a néppárti Johanna Mikl-Leitnerrel, aki nem kíván együtt dolgozni Landbauerrel a helyi kormányban.
Zoom
Johanna néni nem kedveli a nácziakat
A kancellár azonban hangsúlyozta: az FPÖ feladata eldönteni, kizárja-e a fiatal politikust, vagy nyomást gyakorol-e rá, hogy visszavonuljon a politikai élettől.
„El tudják képzelni, hogy én hogyan döntenék” hasonló helyzetben – tette hozzá.
Az FPÖ-t vezető Heinz-Christian Strache alkancellár azonban egyelőre nem látja indokoltnak Landbauer tagságának felfüggesztését. A bécsújhelyi önkormányzati és alsó-ausztriai tartományi képviselő korábban azt állította: nem ismerte a "náci daloskönyv" tartalmát, és nem érzi magát felelősnek – magyarázta a minisztertanács előtt Strache.
Az FPÖ-elnök aláhúzta: mindig határozottan járt el azokkal szemben, akik átléptek egy bizonyos határvonalat. Strache rámutatott, hogy "az antiszemitizmus és a fajgyűlölet nem ismeri a politikai és társadalmi törésvonalakat", és mindent pártot érint. Az alkancellár ezzel arra célzott, hogy az ominózus daloskönyvet egy időközben kizárt szociáldemokrata párttag illusztrálta.
A szabadságpárti politikus nyomatékosan kérte a jelenlegi botrány tisztázását és a felelősök számonkérését. Strache korábban bejelentette, hogy történészbizottságot hoz létre "az FPÖ múltjának feldolgozását segítendő". (Az MTI szerint ugyanis "az FPÖ-t egykori osztrák nácik alapították 1955-ben, de a párt szakított múltjával, és igyekszik kizárni soraiból a nemzetiszocialista eszméket hirdető tagjait".)
(Kuruc.info - MTI nyomán)