A varsói szenátus az erőteljes zsidó ráhatás ellenére is megszavazta a holokauszttörvényt
Az elmúlt napokban izraeli és amerikai körök szinte mindent bevetettek annak érdekében, hogy megakadályozzák a lengyel parlament szenátusát az alsóház által pénteken már megszavazott törvényjavaslat elfogadásában. Amint azt már korábban megírtuk: a lengyel parlament alsóháza néhány nappal ezelőtt megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely lengyel és idegen állampolgároknak egyaránt megtiltaná azt, hogy a lengyel népet és Lengyelországot a második világháborús holokausztban való részvétellel vagy segédkezéssel vádolja. A lengyel szenátus ma éjszaka a kívülről érkező „figyelmeztetések” ellenére is megszavazta az, úgynevezett „holokauszttörvényt” – írja az izraeli Háárec és a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
A lengyel szenátus szavazott (fotó: EPA)
A tervezett törvény szerint büntetendő lesz az is, ha valaki a németek által 1939-től kezdve lengyelországi területen fölállított táborokat „lengyel táborokként” aposztrofálná. A törvény hatályba lépése után akár három év szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki az említett rágalmazást elköveti. A lengyel szenátus az elmúlt éjszaka 57 igen szavazattal és 23 nem, illetve tartózkodás ellenében elfogadta az említett törvényjavaslatot. Most már csak Andzrej Duda államelnök aláírása szükséges a törvény hatályba lépéséhez.
Zoom
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (fotó: Pawel Supernak)
A törvényjavaslat híre természetesen elsősorban Izraelben, a lengyelországi zsidó szervezetekben és az ez ügyben is nyomásgyakorlóként fölléptetett Amerikában idézett elő dühödt ellenkezést. Washingtoni kormányzati körökből még a mostani szenátusi szavazás megejtése előtti órákban is fenyegető hangnemben üzentek Varsóba, hogy a lengyelek gondolják meg a törvényjavaslat jóváhagyását. „Az Amerikai Egyesült Államok aggódik a Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok, illetve Izrael kapcsolatainak alakulása miatt a törvényjavaslat hatályba lépése esetén”… - áll a washingtoni külügyminisztérium nyilatkozatában.
Zoom
Az izraeli nagykövetség Varsóban - tájkép csata előtt? (fotó: Janek Skarzyski)
A dolog pikantériája, hogy Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök néhány nappal ezelőtt személyes beszélgetés során próbálta rávenni Mateusz Morawiecki nemrégiben kinevezett új lengyel miniszterelnököt arra, hogy a varsói szenátus ne szavazza meg az alsóház által az elmúlt pénteken már jóváhagyott törvényjavaslatot. Végül a két miniszterelnök abban egyezett meg, hogy a törvényjavaslat végleges elfogadása előtt a két ország egyeztet egymással. (Az államelnök aláírása persze még hátra van…) Időközben, még a lengyel szenátus mostani szavazása előtt, Jiszráél Katz, izraeli közlekedésügyi miniszter fölszólította Netanjáhut, hogy azonnal hívja haza Varsóból „tanácskozásra” a zsidó állam nagykövetét. Izrael varsói nagykövetségének védelmét az elmúlt napokban megerősítették, kordonokkal vették körül, és újabb rendőri erőket vezényeltek a helyszínre.
Zoom
Andrzej Duda lengyel elnök - az ő kezében van a toll (fotó: EPA)
Röviddel ezelőtt az Izraeli Külügyminisztérium bejelentette, hogy a zsidó állam erélyesen tiltakozik az említett lengyelországi törvény hatályba léptetése ellen. A jeruzsálemi Jád Vásém Holokauszt Emlékközpont szerint pedig a lengyel törvény veszélyezteti a holokausztról folyó vita, értekezés szólásszabadságát.
Zoom
Kiállítás a Jád Vásém múzeumban (fotó: Jerusalem-Shots - Jewish Press)
Mindenesetre a varsói szenátus ma éjszakai szavazása után most Andrzej Duda államelnök kezében van a toll, akinek 21 napon belül el kell döntenie, hogy aláírja-e a törvényjavaslatot.
Hering J. – Kuruc.info