Jáir Lápid erkölcsprédikátor egyik nagyanyja sem halt meg Auschwitzban
Jáir Lápid, a Van Jövő nevű izraeli parlamenti párt elnöke, parlamenti képviselő, aki két évvel ezelőtt a budapesti Országház képviselőinek sunyítása, illetve tetszésnyilvánítása mellett a szószékről prédikált erkölcsöt a magyarságnak, néhány nappal ezelőtt kellemetlen ellentmondásba keveredett. A lengyelek úgynevezett holokauszttörvényét ostorozva az egyik közösségi oldalra kitett videón azt mondta, hogy az ő nagyanyja is Auschwitzban halt meg. Egy Igál Málká nevű izraeli polgár viszont kiderítette, hogy Lápid mindkét nagyanyja a háború után Izraelben, tisztes életkorban hunyt el – írja a srugim.co.il nevű izraeli vallásos hírportál.
Zoom
Jáir Lápid az Országház szószékéről erkölcsöt prédikál a magyaroknak (fotó: Soós Lajos)
Amint azt mi is megírtuk, Jáir Lápid, a magyargyűlölő Joszéf (Tommy) Lápid fia a következő választásokon győzelemre esélyes Jés ’Átid (Van Jövő – יש עתיד) nevű parlamenti párt elnöke, korábban a pénzügyminiszteri tárcát is betöltő politikus az egyik közösségi oldalon nemrégiben vehemensen megtámadta a lengyeleket, amiért azok törvényhozással kívánnak elejét venni annak, hogy a lengyel népet (Lengyelország a tárgyalt időszakban egyébként gyakorlatilag nem is létezett – H. J.) a zsidók holokausztjában való bűnrészességgel újra meg újra megvádolják, gyalázzák.
Jáir Lápid ezután a közösségi oldalra is kitett videón a többi között dühödten a következőt mondta: „Hát nincs határa a lengyelek szemtelenségének? Ennek a törvénynek (a lengyel holokauszttörvényről van szó, amelyet tegnap írt alá Andrzej Duda államelnök – H. J.) a meghozatala után még van pofájuk kinyitni a szájukat? A nagyanyám Auschwitzban halt meg, Auschwitz pedig Lengyelországban van.”
Zoom
Az „istentelennek” tartott Jáir Lápid a Siratófalnál (fotó: Oren Hásszidim)
Lápid idézett utolsó mondatát a videó szerkesztője megszakítja, s a következő föliratot tette ki: „Hazudik. Helen Gil’ádi, Sulamit Lápid (Jáir Lápid édesanyja, neves XX. századi héber írónő – H. J.) már 1934-ben Izraelbe (helyesen: akkor még Palesztinába – H. J.) vándorolt, s jó negyven évvel később itt is halt meg aggkorában.” Ezután a videón megismétlik Jáir Lápidnak a nagyanyja auschwitzi halálára vonatkozó szavait, majd újabb, a másik nagyanyjára vonatkozó fölirat következik: „Lampel Katalin, Tommy Lápid édesanyja a fiával (Jáir Lápid apjával – H. J.) együtt 1948-ban Izraelbe vándorolt, miután a háború éveit Magyarországon, a budapesti gettóban élte át.”
A szerkesztett videón ezután felhangzik egy keleti zsidó nóta a következő szöveggel: „Hazug vagy, hazug vagy, a szemembe hazudsz”, majd az újabb fölirat szövege így hangzik: „Elég legyen már ebből! Hány nagyanyja van önnek?” Az utolsó fölirat: Mondd… Hol van az az Auschwitz?” Végül ismét megjelenik Jáir Lápid a bevágott válasszal: „Auschwitz pedig Lengyelországban van.”
Jáir Lápid az egyik közösségi oldalon válaszolt a két nagyanyja halálának idejét és helyét kiderítő izraeli állampolgárnak, ezt írván: „Én azt mondtam, hogy a dédnagyanyám, Lampel Hermina halt meg Auschwitzban.” Többször is visszahallgattuk a lengyeleknek szánt videó ominózus részletét, s ott bizony tisztán, egyértelműen a „szávtá” (סבתא), azaz a „nagyanya” szó hallható - sőt még olvasható is -, s nem pedig az ettől kiejtésben is lényegesen eltérő „szávtá rábbá” (סבתא רבה), a „dédnagyanyát” jelentő összetett szó.
H. J. – Kuruc.info