Tel-Avivban vasárnap éjjel a lengyel népet sértegető, gyilkosnak nevező obszcén föliratokat firkáltak, horogkereszteket rajzoltak a lengyel nagykövetség kerítésére és bejáratára. Az újabb lengyelellenes zaklatásra azok után került sor, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián egy zsidó újságíró provokatív kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a második világháború idején követtek el bűnöket lengyelek, ukránok, németek és osztrákok, amiképpen zsidók is. A gyalázkodó föliratok nyomán a lengyel külügyminisztérium magyarázatot, illetve a lengyel diplomaták fokozott védelmét kérte Izraeltől – írja a Má’áriv című izraeli lap.
Zoom
Tanulságos firkák a lengyel nagykövetség hirdetőtábláján
Alig néhány nappal ezelőtt közel ötven, magát holokausztot túlélőként meghatározó izraeli állampolgár hatolt be Lengyelország tel-avivi nagykövetségének területére, s lengyel angol és héber nyelvű transzparenseket magasba emelve tiltakoztak a varsói parlamentben nemrégiben megszavazott, s időközben Andzrej Duda elnök által is aláírt, úgynevezett „holokauszttörvény” ellen. A rendbontók a múlt héten a követség épülete előtt az egyik lengyel diplomata autóját is föltartóztatták.
Zoom
„A lengyel ugyanaz a szar, mint a horogkeresztesek”
A Má’áriv című napilap honlapjára röviddel ezelőtt kitett hír szerint a tel-avivi lengyel nagykövetség épületének falára és a kerítésére vasárnap éjjel lengyeleket gyalázó, vádoló föliratokat mázoltak, s horogkereszteket rajzoltak. A kedveskedő üzenetek között például ezt olvashatjuk: „Lengyel szar, gyilkosok. Ba….jatok meg!” Az izraeli lap lengyel hírforrásokra hivatkozva azt is írja, hogy Lengyelország külügyminisztériuma már ma reggel magyarázatot kért Izraeltől a nagykövetség épületének kerítésére és bejáratára mázolt mocskolódó, a lengyeleket sértegető feliratokra.
Zoom
Lengyel biztonsági őr a helytelenül fölmázolt horogkeresztek mögött
Az Izraeli Külügyminisztérium a Má’áriv kérdésére válaszolva megerősítette a lengyel magyarázatkérés tényét, s egyben azt is igazolta, hogy a varsói külügyminisztérium az Izraelben tevékenykedő lengyel diplomaták fokozottabb védelmét is követelte a zsidó államtól.
Hering J. – Kuruc.info