Hat palesztin meghalt és mintegy négyszázan megsebesültek izraeli katonák lövéseitől a Gáza övezet és Izrael határán zajló nagyméretű palesztin tüntetéseken.
Az izraeli katonai rádió szerint mintegy tizenhétezer palesztin vesz részt az enklávé határán folyó tömeges demonstrációkban a Hamász által szervezett „tömegek menetén”.
A határ mentén öt helyen gyülekező palesztinok égő autóabronocsokat dobáltak a határ túloldalán álló izraeli katonák felé. A katonák először figyelmeztető lövéseket adtak le a határkerítést megközelítőkre, majd éles lövedékeket használtak.
Az izraeli határ védelmét személyesen Gadi Ejzenkot vezérkari főnök vezényli tömegoszlató eszközök és éles fegyverek bevetésével. A palesztin oldalon a sátraknál a Hamász legmagasabb szintű irányítói, Jahja Szinvar, a mozgalom gázai vezetője, Iszmail Hanije, a szervezet politikai főnöke is bátorítja és biztatja a tüntetőket.
„Nem adunk fel semmit és nem alkudozunk a cionistákkal Palesztina földjéről” – hangoztatta Haníje. „Dicsőség minden palesztinnak, aki ma, a föld napján előlépett, hogy megírja a jövőt! Izrael fenyegetései nem rettentenek el minket – tette hozzá.
A halottak között egy 16 éves fiatal is van, és az izraeli katonák elfogtak egy hétéves palesztin kislányt a határkerítésnél. „Az izraeli hadsereg a kisgyereket foglyul ejtette, majd biztonságosan visszajuttatta a szüleihez. A Hamász terrorista szervezet cinikusan nőket és gyerekeket használ, a kerítéshez küldi őket, és veszélyezteti az életüket” – közölte a izraeli katonai szóvivő.
A palesztin tüntetők a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint köveket is dobálnak a katonák felé, és egy csoportjuk állítólag pokolgépet próbált elhelyezni a határnál.
(MTI nyomán)