A migráció miatt is erősödik az antiszemitizmus Németországban – siránkozott Wolfgang Schäuble, a "német" szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy hét végi lapinterjúban, amelyben arról is beszélt, hogy az iszlám hozzátartozik Németországhoz.
Az Angela Merkel kancellár vezette Ál-kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa a Berliner Morgenpost című lapban közölt interjúban azt állította, hogy a muzulmán közösségekben sokan elkötelezetten fellépnek az antiszemitizmussal szemben, a történelem pedig azt mutatja, hogy az iszlám világra nem voltak annyira jellemzőek a zsidóellenes pogromok, mint más térségekre.
Ugyanakkor valóban erősödik az aggodalom, hogy radikális muszlimok az anticionizmus által is táplált, irracionális zsidógyűlöletet terjesztenek Európában. Ezzel a főleg Franciaországban, de Németországban is zajló folyamattal a leghatározottabban szembe kell szállni – mondta Wolfgang Schäuble.
Zoom
Wolfgang Schäuble, az Ál-kereszténydemokrata Unió egyik legtekintélyesebb politikusa
Az álkeresztény nyomorék hozzátette, hogy „az antiszemitizmus nem speciális muszlim probléma”, évszázadok óta jelen van Európában, így Németországban is, ahol a „holokauszthoz" vezetett, most viszont „a migráció révén is”, és az iszlám világ radikális erői miatt erősödik az Izrael elleni gyűlölet. A gyűlölet erősödése „megmutatja, milyen nagy feladat a szabad társadalmaknak az olyan vívmányok, mint a „tolerancia és a vallásszabadság" védelme az egyre gyorsabban változó körülmények és a hatalmas erejű migráció közepette”.
Ez a feladat „a nyugati demokráciák nagy stressztesztje” – mondta a Bundestag elnöke, kiemelve, hogy Németország még kevésbé tűrheti el az antiszemitizmust, mint bármely más állam.
Az iszlám Németország része, a változásokkal együtt kell élni
Azzal a közéleti vitával kapcsolatban, hogy Németországnak miként kellene viszonyulnia a muzulmán valláshoz és kultúrához, Wolfgang Schäuble felidézte, hogy a mindenkori kormánytagok között ő volt az első, aki még 2006-ban, szövetségi belügyminiszterként kimondta, hogy az iszlám Németország része.
Ez a kijelentés „akkor nem okozott nagy izgalmat, mert valójában csak egy ténymegállapítás”, bár arról lehetnek ellentétes vélemények, hogy egy kívánatos tényről van-e szó – jegyezte meg. Elmondta, hogy az ő véleménye az, hogy hibázik, aki nem veszi tudomásul a változásokat. A „változásokkal együtt kell élni, és meg kell próbálni formálni őket”, mert „a történelmet nem lehet megállítani”, ezért „mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy az iszlám országunk részévé vált” – mondta Wolfgang Schäuble.
El kell fogadni, hogy Németországban egyre több a muszlim
Arra a kérdésre, hogy ez a fejlemény mit jelent konkrétan, elmondta, hogy a muszlimoknak tudomásul kell venniük, hogy „olyan országban élnek, amelyet nem a muszlim hagyományok jellemeznek”, a lakosság nem muzulmán vallású részének pedig „el kell fogadnia, hogy Németországban emelkedik a muszlimok aránya”. Hozzátette, hogy a békés együttéléshez és a különbségek elfogadásához társadalmi összetartásra és a német alaptörvény értékeire épülő szabályokra van szükség. Ez hatalmas feladat, mert egy szabad társadalom csak akkor marad stabil, ha megfelelő mértékben ülteti el tagjaiban az odatartozás és a meghitt bizalom érzését – simogatta szavaival a túlméretes fehérgyűlölő füleket Wolfgang Schäuble.
(MTI nyomán)