Április óta a svájci Lidl-áruházakban kétféle kiszerelésben is kannabiszterméket árulnak a dohány mellett.
18 svájci frankért, azaz 4700 forintért 1,5 grammnyi kendert, 20 svájci frankért pedig már 3 grammnyi fűhöz lehet hozzájutni a svájci Lidl-boltokban. Ezek szigorúan az országban termesztett növények szárított változatai, amelyeket a dohánytermékek között árulnak - írja a Guardian.
Zoom
Svájcban 2011 óta engedélyezik a 18 éven felülieknek, hogy olyan marihuánát fogyasszanak és vásároljanak, amelynek a fő pszichoaktív összetevője, a THC-tartalma nem több egy százaléknál. A Lidlben árult kannabisztermékeket nem a kábító hatás miatt árulják, hanem elsősorban a drog nyugtató és gyulladáscsökkentő hatását hangsúlyozzák.
A német üzletlánc közleményében kiemelte, hogy az általuk forgalomba hozott marihuánát egy svájci startup, a The Botanicals termeszti félig automatizált, üvegházi körülmények között. Ez az előállító elkötelezett a fenntartható mezőgazdaság iránt, mert most ez a fontos a kannabisszal (is) kilúgozott agyú átlag-gyengeelméjű fogyasztónak, és olyannyira zöldek, hogy a kenderhez nem kevernek semmiféle vegyszert, szintetikus anyagot. Termékeikben magas a szervezetre nem ártalmas alkotóelem, a kannabidiol aránya, amely mérsékli a THC eufórikus hatását, ezzel együtt pedig alacsony a THC mennyisége.
Svájcban nem a Lidl az első üzletlánc, amely kábítószert árul, tavaly a helyi Coopok (függetlenek a brit Coop-lánctól) polcaira is felkerültek a marihuánás cigaretták.
(HVG - The Guardian nyomán)
Kapcsolódó: