Karl Marxot a legnagyobb modern kori gondolkodónak nevezte Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken a pekingi kongresszusi központ Nagy Népi Csarnokában tartott beszédében, a Karl Marx zsidó filozófus, közgazdász születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat egyik rendezvényén.
„Előnyöket kell szereznünk, magunkhoz kell ragadni a kezdeményezést, és meg kell nyernünk a jövőt. Folyamatosan fejlesztenünk kell azt a képességünket, hogy a marxizmus gondolatainak segítségével elemezzük és oldjuk meg a problémákat” – hangoztatta az államfő. Hszi szerint Marx az emberiség történelmének legnagyobb gondolkodója, és azért emlékeznek meg róla Kínában, hogy kinyilvánítsák a "marxizmus tudományos igazságába vetett szilárd hitet".
Zoom
Karl Marx németországi zsidó felforgató születésének 200. évfordulója alkalmából ünnepelnek a komcsik a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. május 4-én. A kommunista munkásmozgalom teoretikusa 1818. május 5-én született a poroszországi Trierben (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)
Az AP amerikai hírügynökség jelentésében rámutatott arra, hogy Hszi egyrészt az ideológiai hatalom megerősítésének eszközeként használja Marxot, másrészt így kívánja tompítani a Kínai Kommunista Párton (KKP) belül azokat a kritikus hangokat, amelyek az elnöki tisztség betöltésének idejére vonatkozó korlátozás feloldása miatt érték.
A világ legsikeresebb merxista országainak listája:
Kínában majd egy hétig tart a Marx emlékének szentelt egyhetes rendezvénysorozat. A médiában beszélgetős propagandaműsorokban bizonygatják Marx elméletének helytállóságát, rajzfilmeket mutatnak be ifjúkoráról, "bizonyítandó", hogy elméletei milyen jelentőséggel bírnak a mai Kína és a következő generáció számára.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: