Ellentüntetők fogadták Berlin utcáin vasárnap a PC-média szóhasználata szerint szélsőjobboldali, valójában EU-szkeptikus Alternatíva Németországért (AfD) szimpatizánsait, akik demonstrációra gyülekeztek a német fővárosban. A hazafias párt Németország jövőjéért hívta utcára híveit, az ellentüntető nemzetközi csürhe pedig a szokásos álhumanista „állítsuk meg a gyűlöletet, állítsuk meg az AfD-t” jelszóval vonult fel.
Zoom
Színes-szagos ellentüntetők (fotó: AFP)
A berlini főpályaudvarnál néhány ezer AfD-szimpatizáns gyülekezett, akik azt skandálták: „Merkelnek mennie kell” és „mi vagyunk a nép”. Onnan a Brandenburgi-kapuhoz vonultak, útjukat az elkordonozott mellékutcákból az Európa-idegen banda fütyülése kísérte.
Az AfD korábban tízezer résztvevőt jósolt, ezt később arra módosították, hogy ötezer fővel elégedettek lennének - fogalmaz a 24.hu. A párt berlini szervezetét vezető Georg Pazderski szerint sokan félnek attól, hogy megbélyegzik őket, ha nyilvánosan kiállnak az AfD mellett annak ellenére, hogy a szövetségi parlamenti választáson közel 13 százalékot szereztek - ezzel az eredménnyel egyébként a legerősebb németországi ellenzéki párttá váltak.
A legnagyobb ellentüntetést közösen szervezték - a 24.hu szerint - "politikai pártok, szakszervezetek, diákszervezetek, menekülteket segítő szervezetek és civil szervezetek", vagyis a német nemzethalált nyíltan kívánó szélsőbaloldali felforgatók. A büszke antifa tömegben szivárványszínű zászlók tűntek fel és transzparensek, melyeken egyebek mellett az állt: „nem a rasszizmusra”, „nácik, takarodjatok”, és azt skandálták, hogy „egész Berlin az AfD ellen van”.
Az egyik leghangosabb ellentüntetést pedig közösen szervezte a berlini techno-szcéna mintegy száz klubja, akik kamionokról és a Spree folyón úszó hajókról szóló hangos "zenével" igyekeztek „elűzni az AfD-t”. A tüntetés előtt kiadott közleményükben azt írták, „a berlini klubkultúra jelent mindent, ami a nácikkal szemben áll, progresszívak vagyunk, queerek vagyunk (bármit is jelentsen ez - a szerk.), feministák vagyunk, antirasszisták vagyunk, befogadók vagyunk, színesek vagyunk és vannak unikornisaink”.
Az ellentüntetések többségét békésnek hirdették, de a szélsőbaloldali antifa mozgalom honlapján arra szólította fel szimpatizánsait, hogy minden lehetséges módon szabotálják az AfD gyűlését. Néhol a rendőröknek paprikasprayvel kellett távol tartaniuk a kordonok ledöntésével próbálkozókat. A berlini rendőrség kétezer emberrel vigyázza a rendet.
(24.hu nyomán)
Kapcsolódó: