Olaszország azt akarja, hogy az Európai Unióba érkező menedékkérőket automatikus és kötelező módon osszák szét a tagállamok között – erősítette meg kedden a szenátusban elmondott beszédében Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.
Zoom
Conte ma az olasz parlamentben (fotó: Andreas Solaro/AFP)
A jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányának vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció eddigi kezelése csődnek tekinthető; Európa jóváhagyta számos ország „önző bezárkózását”, ami miatt a költségek és a nehézségek Olaszországra helyeződtek át.
Korábban írtuk: Olasz miniszterelnök: felszámoljuk a migrációs bizniszt
Az új olasz kormány véget vet a „migrációs biznisznek” – jelentette ki az olasz szenátusban a bizalmi szavazás előtt Giuseppe Conte olasz kormányfő.
Egyesek a hamis szolidaritás leple alatt tesznek szert anyagi haszonra – hangoztatta Conte, hangsúlyozva, hogy kormánya nem jobb- vagy baloldali programot követ, hanem egyedül azt nézi, mi válik az ország lakosságának előnyére.
„Ha a populizmus azt jelenti, hogy meghallgatjuk az emberek igényeit, akkor populisták vagyunk” – jelentette ki. Az új miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország a NATO hagyományos szövetségese marad, de nyit Oroszország felé.
A szenátusban kedd este, a képviselőházban pedig szerdán tartják a bizalmi szavazást a jobboldali Liga és az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormányáról.
(MTI)