Az Olaszországban élő cigányok összeszámlálása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter. Matteo Salvini, a Liga kormánypárt politikusa – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a "romák" helyzetéről kíván képet nyerni.
Zoom
"Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket – a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően – ki fogják toloncolni. Sajnos az olaszországi romákat itt kell tartanunk" – jegyezte meg Salvini, aki szerint az intézkedést lehetne "személyek regisztrációjának" vagy akár "pillanatfelvételnek" is nevezni.
Tolvajlásra és törvénytelenségekre nevelve
A belügyminiszter kijelentése – mint a hírügynökségek jelentették – felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap "sokkolónak" nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt: "Valaki sokkról beszél". "Miért? Én is azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek" – tette hozzá.
Az ANSA olasz hírügynökség idézte Carlo Stasollát, a "roma" jogokért is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület elnökét, aki úgy fogalmazott: "úgy tűnik, a belügyminiszter nem tudja, hogy Olaszországban tilos etnikai alapon népszámlálást végrehajtani".
Az olaszországi cigányok helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a cigánytáborokat és kisgyerekek kéregetését, csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigány család összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók mellékhelység nélkül. A gyerekeket gyakran bűnszervezetek alkalmazzák zsebtolvajokként az üdülővárosokban.
Integrációs politika, informálás - a teljesen haszontalan liberális tévképzetek a cigánybűnözés ellen
Olaszországban 180 ezer cigány él, összesen a lakosság 0,25 százalékát teszik ki, ami jóval alacsonyabb arány Görögországhoz, Spanyolországhoz vagy Franciaországhoz képest. A kisebbség mintegy 8000 tagja él Rómában, hozzávetőleg a felük hevenyészett telepeken. Emberi jogvédők és egyházi szervezetek "jobb integrációs politikát" követelnek a cigányság számára az olasz kormánytól.
A katolikus egyház biztonságos szálláshelyek mellett oktatási lehetőségeket sürget a kiskorúak számára, hangsúlyozza továbbá, hogy el kell oszlatni a cigánytelepek közelében lévő negyedek lakóinak félelmeit a "romáktól" mégpedig olyan módon, hogy "jobban informálják őket a kisebbség mindennapjairól"...
Frissítés: össztűz zúdult Salvinire a cigányok védelmében, finomította szavait
Az Európai Unió általános szabályai alapján egyetlen európai állampolgár sem utasítható ki etnikai alapon – jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője Brüsszelben.
A szóvivő arra reagált, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter – aki egyben miniszterelnök-helyettes is – a Telelombardia nevű televíziónak hétfőn nyilatkozva az Olaszországban élő cigányok összeszámlálása mellett foglalt állást, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy nem utasíthatók ki Olaszországból.
A szóvivő aláhúzta: az uniós szabályok e tekintetben világosan fogalmaznak. Minden uniós állampolgár joga, hogy szabadon utazhasson az Európai Unió tagországai között – tette hozzá.
Bírálta a javaslatot Salvini pártja, a Liga koalíciós partnere, az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) is. Az M5S vezetője, Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes óva intett, hogy egy etnikai alapon végrehajtott népszámlálás az olasz alkotmány rendelkezéseibe ütközik.
Paolo Gentiloni korábbi miniszterelnök a Twitteren arra figyelmeztetett: "Tegnap a menekültek, ma a romák, holnap pedig pisztolyt mindenkinek".
Salvini a nap folyamán a bírálatokra azzal válaszolt, hogy nem tervezik az Olaszországban élő cigányság hatósági regisztrációját, sem az ujjlenyomatok nyilvántartását. Hangsúlyozta, hogy mindössze helyzetképet kíván alkotni a cigánytelepeken élőkről, s megvédené a cigány gyerekek jogait, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek. "Nem hagyom magam megállítani, első helyen az olaszok vannak és a biztonságuk" – hangoztatta Salvini.
Az olasz baloldali ellenzéki erők is élesen bírálták Salvini felvetését, fasiszta módszerekkel vádolva a bevándorlásellenes Liga vezetőjét. "Az olasz törvények értelmében tilos az etnikai alapú számlálás. Ehhez jön, hogy rendelkezésre állnak adatok olyan emberekről, akik hivatalos vagy nem hivatalos telepeken élnek. Az a kevés roma, aki Olaszországban illegálisan él, hontalan, s ilyenként nem utasítható ki az országból" – hangsúlyozta Carlo Stasolla, a Július 21. nevű jogvédő csoport elnöke.
Marcello Zuinisi a Nazione Rom cigány jogvédő egyesület szóvivője elmondta: az Istat olasz statisztikai hivatal 2017-ben dossziét állított össze az olaszországi cigányokról, így egy újabb számlálás szükségtelen.
A "roma jogokért" is síkra szálló Associazione 21 Luglio egyesület szerint a kisebbség mintegy 26 ezer tagja él cigánytáborokban, s köztük csak hétezren rendelkeznek olasz állampolgársággal.
(MTI korrigálva)