Hivatalosan zsidó nemzetállammá nyilvánította Izraelt az ország parlamentje – írja a BBC. A Knesszet döntése Benjamin Netanjahu keményvonalas kormányának irányát követi, eszerint
  • az "egy és oszthatatlan" Jeruzsálem az ország fővárosa,
  • Izrael a zsidó nép történelmi otthona, amelyre így kizárólagos jogot formál történelmi, kulturális és nemzeti alapon.
Zoom
Mindent szabad már nekik
A deklaratív dokumentum elfogadását 62 képviselő szavazta meg, 55 ellenében. Még szűkebb bizottsági szavazás után került végleges szavazásra az irat a parlament elé: 8-7 arányban szavazták meg a héten, hogy az a parlament elé kerüljön.
A Magyarország területének alig harmadát kitevő, de kilencmillós Izrael lakosságának ötödét arabok adják. A nemzetállam deklarálása így jelentős kisebbség érezheti azt, hogy másodrendűek lesznek országukban. (Eddig is azok voltak - a szerk.) Igaz, papíron nem merül fel, hogy állampolgári jogaik csorbulnának, de szerintük hátrányokat szenvedhetnek a munkaerőpiacon vagy az oktatásban is. Az arab képviselők szerint a dokumentum elfogadása a demokrácia halálát jelenti.
Benjamin Netanjahu kormányfő szerint persze az állampolgári jogok nem sérülnek az "izraeli demokráciában", de a többségnek is joga van dönteni, és a többség most ezzel élt is.
(BBC - Index nyomán)