Anatolij Viktorov, Oroszország Tel-Avivba akkreditált nagykövete ma este az izraeli tévének adott interjúban kijelentette, hogy az iráni fegyveresek és katonai tanácsadók legitim módon tartózkodnak Szíriában, mert az arab országba a kormány hívta őket be segítségnyújtás végett. A diplomata azt is elmondta, hogy Moszkvának nem áll módjában erőszakkal kényszeríteni Teheránt Szíria elhagyására. Amennyiben a szíriai háborúban érintettek újraélesztik a csapatelválasztásra vonatkozó korábbi egyezményt, Oroszország biztosítja Izraelt, hogy a Golán-fennsíkon húzódó szíriai-izraeli határövezetben a jövőben kizárólag Bassár el-Ászád elnök katonái tartózkodnak - írja a 10-es csatornára hivatkozva a Má’áriv című izraeli lap.
Zoom
Anatolij Viktorov orosz nagykövet
Anatolij Viktorov, az izraeli állomáshelyét az idén áprilisban elfoglalt orosz nagykövet ma este az izraeli 10-es csatornának nyilatkozva a szíriai fejleményeket érintve kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Binjámin Netanjáhuval megejtett három héttel ezelőtti találkozóján biztosította az izraeli miniszterelnököt, hogy a szíriai háború befejezése utáni elrendezés során Moszkva a messzemenőkig figyelembe veszi a zsidó állam biztonsági igényeit. A diplomata hangsúlyozta: Oroszország azt is szavatolja, hogy az elrendezés értelmében a szíriai-izraeli határ túloldalán kizárólag Bassár el-Ászád elnök Szíriai Arab Hadseregének egységei állomásozhatnak.
Zoom
Vlagyimir Putyin és Binjámin Netanjáhu a győzelmük napján, Moszkvában (fotó: Ámosz Ben Gérsom)
Az orosz nagykövetet ezután megkérdezték: Milyen biztosítékokkal szolgálhat Moszkva arra vonatkozólag, hogy a határ közelében az elrendezés után nem tevékenykednek a Bassár el-Ászádnak a háború folyamán katonai segítséget nyújtott iráni, illetve a Hizbulláh szervezet és a síi’ita milíciák fegyveresei? „A szíriai hadsereg reguláris egységein kívül a délnyugat-szíriai elválasztási övezetben semmilyen más fegyveres erő nem tartózkodhat”, jelentette ki egyértelműen az orosz nagykövet, majd az iráni katonai jelenlétet fölemlítő megjegyzésre Anatolij Viktorov hangsúlyozta: „A szíriai kormány hívta be az irániakat ebbe az országba, s ezért az ottani jelenlétük legitim.”
Zoom
Ruvi Rivlin izraeli elnök áprilisban átveszi Anatolij Viktorov megbízólevelét (fotó: Mark Neumann)
Hering J. – Kuruc.info