Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem talál megoldást a "menekültek" befogadására.
Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő migránsokra utalva az olasz közmédiának úgy nyilatkozott pénteken: „Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk, hozzanak döntést.”
Luigi di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránsok sorsáról. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a „veszekedésre” az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz – mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.
Zoom
Illegális bevándorlók várakoznak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetén Catania kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/Orietta Scardino)
Megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. „Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt” – mondta. Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Korábban Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott.
Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Sussidiario.net internetes portálon az EU-tagállamok „tényleges és gyorsabb együttműködését” sürgette a cataniai migránscsoport helyzetének megoldása érdekében.
Davide Faraone, az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szenátora közlése szerint a Diciotti fedélzetén levő 170 migráns egyre türelmetlenebb, és néhányan éhségsztrájkba kezdtek.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: