Gyorsított eljárásban ítéltek el egy 33 éves férfit, aki az utóbbi napokban tartott chemnitzi hazafias tüntetések egyikén Hitler-köszöntést mutatott a tömegnek. A meg nem nevezett férfi 2000 eurós büntetést és nyolc hónapos felfüggesztett börtönt kapott.
A most elítélt férfi szeptember elsején, az Alternatíva Németországért és a PEGIDA mozgalom által szervezett nagygyűlésen "követte el a bűncselekményt".
Pénteken lesz egy újabb per is Chemnitzben, akkor egy 34 éves férfi áll a bíróság elé "hasonló cselekedetek" miatt. A berlini politikusok a DW hírportál szerint üdvözölték a gyorsított eljárások lefolytatását, szerintük az ítéletek azt mutatják, működik az alkotmány és a jogállam.
Frissítés: egy kis hab a tortán:
"Az utóbbi hetek szélsőjobbos tüntetésein egyre többen használtak náci jelképeket, ezt elégelte meg egy művész, aki szobraival szeretné megmutatni, milyen veszélyes dolog a vak gyűlölet" - írja a BBC nyomán ugyancsak a HVG.
Zoom
Fotó: Getty Images
A zsidó lap készségesen elmagyarázza, hogyan kell értelmezni a látottakat:
A tüntetéseken többször is előfordult, hogy egyesek náci jelképekkel fejezték ki a véleményüket: a legtöbben náci karlendítéssel köszöntötték egymást, ami tilos Németországban.
Az ellentüntetők most egy új módját választották a szélsőjobboldali csoportok idegengyűlölete elleni tiltakozásnak: 10 bronzszobrot állítottak fel Chemnitz különböző részein. A szobrok egy vicsorgó farkast ábrázolnak, amely éppen náci karlendítésre emeli egyik mancsát. A szobrok kihelyezői szerint az alkotó, Rainer Opolka azért éppen a farkast választotta, mert a Németország-szerte létező szélsőjobboldali csoportok gyakran farkasokként hivatkoznak magukra.
A szobrok egyfajta görbe tükröt is tartanak a neonáciknak, és arra hívják fel a figyelmet, hogy a vak gyűlölet és a szélsőjobboldali radikalizmus csak bajt hozhat az országra. Nem ez az első eset, hogy a szélsőjobboldali megmozdulás ellen tiltakoznak a városban: a múlt héten több tízezer ember vett részt Chemnitzben egy gyűlöletellenes jótékonysági koncerten.