Interjút adott Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Financial Timesnak.
Zoom
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
"A keresztény értékek, amiket hirdetek, közelebb állnak Ferenc pápához, mint az Orbán-félékhez" – jelentette ki Weber, aki azt is elárulta: korábbi nyilatkozataival ellentétben most már nem támogatja a burka betiltását, "átgondolta az álláspontját az ügyben, mert kétségei vannak a vallásszabadság ügyében".
"Európai Unióként meg kell mutatnunk, hogy nyitottak vagyunk a migránsok felé. Mi az ember jogok eszméjét találtuk ki, és nem a keresztény jogok eszméjét" – mondta.
A kvótaellenes magyar álláspont Weber szerint azt mutatja, hogy mennyire messze van Orbán a néppárti konszenzustól. A Sargentini-jelentésre a magyar kormány "kompromisszumképtelensége" miatt igennel szavazó frakcióvezető ugyanakkor nem akarja, hogy a Fideszt kirakják a Néppártól, eheti salzburgi találkozójukon az Orbánnal való párbeszédet sürgeti majd. "A Néppárt családi ügyei bonyolultabbak, mint másoké. Nem akarom felosztani Európát jó és rossz európaiakra" – fejtette ki.
Weber két héttel ezelőtt jelentette be, hogy az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, ezért elindul az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelölti tisztjéért. És ezek szerint semmivel sem lesz jobb Junckernél.
(Mandiner - 444 nyomán)