Oroszország leszállította Szíriának az Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert, amelynek célja az ott tartózkodó orosz katonák biztonságának növelése – jelentette be kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozóján az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjaival.
Zoom
Fotó: Uliana Solovyova / Sputnik
„Az elnök határozatával összhangban nekiláttunk egy sor olyan intézkedés megvalósításának, amelyek célja a Szíriai Arab Köztársaság légvédelmének megerősítése és elsősorban katonáink védelme. Befejeztük az Sz-300-as komplexum leszállítását” – közölte.
Elmondta: a rendszer 49 egységnyi berendezést foglal magába, azaz lokátorokat, fő vezérlőrendszereket, szállító járműveket és négy kilövőállást. Az orosz védelmi miniszter szerint a légvédelmi rendszert október 20-áig helyezik üzembe.
Sojgu a múlt hétfőn jelentette be, hogy Oroszország Sz-300-as típusú légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának két héten belül. Bejelentését egy héttel az után tette, hogy a szíriai légvédelem lelőtt egy Il-20-as típusú orosz felderítő gépet, fedélzetén 15 katonával.
Az Sz-300-as több mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, gyorstüzelésű és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik.
(MTI - RT)