Nem akar több háborút Izraellel Jahíje Szinuár, a Gázai övezetet kormányzó Hamász vezetője. Szinuár az izraeli Jediót Ahronót és az olasz La Repubblica újságnak adott interjúban beszélt erről.
Zoom
Fotó: AP
Az interjú pénteken jelenik meg teljes terjedelmében, de az izraeli újság honlapja, az ynet már csütörtökön részleteket tett közzé róla. Még sosem fordult elő, hogy a palesztin szervezet vezetője interjút adott volna izraeli újságnak.
Szinuár huszonkét évet töltött terrorcselekmények vádjával izraeli börtönökben, és hét évvel ezelőtt, Gilád Salít tizedes fogolycseréjével került szabadlábra, majd jutott vezető tisztségekbe a Hamászban.
"Senkinek sem áll érdekében egy újabb háború. Ki akar csúzlival szembeszállni egy nukleáris szuperhatalommal? A háború semmit sem ér el" - fejtette ki Szinuár, hozzátéve, hogy jelenleg esélyt lát a változásra.
"Még nem született meg a tűzszünet, de a Hamász, és szinte minden palesztin szervezet kész aláírni és tiszteletben tartani. De most még csak a megszállás van. Fontos, hogy egyértelművé tegyük: ha megtámadnak, megvédjük magunkat, mint mindig. De utána, egy év múlva ismét ugyanott leszünk. Újra és újra azt mondom: háborúval semmit sem lehet elérni" - mondta a Szinuár, szavait közvetlenül az izraeli újságolvasóknak szánva.
A Hamász fogságban tart két izraeli állampolgárt, és nem adja ki Izraelnek két katona holttestét, akik az előző, 2015-ös Erős Szikla nevű hadműveletben estek el. Szinuár erről is szót ejtett, tekintettel arra, hogy a tűzszüneti tárgyalásokkal egy időben zajlanak a megbeszélések a fogolycseréről is.
"Ez több mint fontos, egyenesen létfontosságú. Nem politikai, hanem morális kérdés, amely megoldását kötelességemnek tekintem. Mindent elkövetek, hogy kiszabaduljon az, aki még fogságban van" - hangoztatta.
Szinúár a gazdasági nehézségekért Izraelt és Egyiptomot tette felelőssé, akik a Hamász 2007-es hatalomra kerülése óta tartják blokád alatt az övezetet.
"Kötelezettségemnek tekintem, hogy együttműködjek bárkivel, aki segíthet a blokád megszüntetésében. A jelenlegi helyzetben elkerülhetetlen a robbanás" - vélekedett Szinuár.
A Hamász vezetője szerint a tűzszünet feltétele a teljes nyugalom és a blokád beszüntetése.
Az utóbbi feltétel azonban alapvetően eltér az izraeli megközelítéstől, mivel Jeruzsálem teljes nyugalmat ajánl a gázaiak számára, cserébe a teljes nyugalomért, vagyis a hónapok óta tartó határ menti tüntetések felszámolásáért, a zsidók azonban nem ígérik az Egyiptommal közösen bevezetett blokád beszüntetését.
(Cionista MTI tárgyilagosítva)