Fegyver és gázpalackok is voltak annál a férfinél, aki hétfőn a kölni főpályaudvaron lévő gyógyszertárban ejtett túszul egy alkalmazottat. A körülmények arra utalnak, hogy nem spontán cselekedett, hanem komolyabb tettre készült - írja a Bild.
Zoom
Fotó: Uli Engers
Az 55 éves szír férfit a kommandósok hasba lőtték, és a helyszínen újraélesztették. A nála talált papírok szerint 2015 márciusa óta menekültstátuszt élvezett Németországban, de csalás, lopás és testi sértés miatt már szembekerült a törvénnyel. (És az csak természetes, hogy mindezek ellenére maradhatott, ráadásul menekültstátuszban - a szerk.)
A hétfői túszejtés után még ellentmondó információk jelentek meg a történetekről. Mostanra sikerült tisztázni a hatóságoknak, mi is történt Kölnben. Az 55 éves férfi először a főpályaudvaron lévő McDonald’s-ba dobott be egy Molotov-koktélt.
Zoom
Fotó: Oliver Berg / picture-alliance
A felcsapó lángoktól meggyulladt egy 14 éves lány cipője és nadrágja. A gyorsétterem egyik vendége rávetette magát, sikerült eloltania a lángokat. A lány égési sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították.
Szemtanúk szerint az 55 éves férfi azt kiabálta arabul, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet tagja. Ezután bement a szemben lévő gyógyszertárba, ahol túszul ejtett egy női alkalmazottat. A férfi előre felkészülhetett tettére, mert lőfegyver, valamit több kemping-gázpalack és gyújtóeszköz is volt nála.
Zoom
Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
A rendőrség leállította a forgalmat a főpályaudvaron, lezárta és kiürítette a területet. Utasok százainak kellett várakozniuk bőröndjeikkel a Kölni dóm előtti téren. Kiértek a helyszínre a kommandósok, akik szoros megfigyelés alá vették a gyógyszertárat.
Egy túsztárgyalónak sikerült beszélnie a férfival, aki arab nyelven azt követelte, hogy Kölnből szállítsák vissza Szíriába, valamint engedjenek szabadon egy tunéziai férfit.
Amikor a terrorelhárítók azt látták, hogy a férfi éghető anyagot kezd szétlocsolni a gyógyszertárban, úgy döntöttek, beavatkoznak. Két hanggránátot robbantottak fel, majd behatoltak az üzletbe. Amikor látták, hogy a férfi a túszra is gázpalackokat erősített, és meg akarja gyújtani azokat, több lövést adtak le rá.
Zoom
Fotó: Patric Fouad
A szíriait több találat érte, a túsz csak kisebb sérüléseket szenvedett. A túszejtőt a helyszínen újra kellett éleszteni, de sikerült stabilizálni az állapotát és kórházba szállították.
A szír férfinél találtak egy iratot, amely szerint 2015 márciusa óta menekültstátusza volt Németországban. Az "ártatlan menekült" ellen korábban csalás, lopás és testi sértés miatt indult rendőrségi eljárás.
A Bild cikke alapján készült Index-cikk így végződik:
Azt egyelőre nem tudni, hogy éles lőfegyver volt-e nála vagy csak utánzat. Vizsgálják azt is, hogy valóban köze lehetett-e az Iszlám Államhoz vagy csak ezt állította magáról.
Magyarul az is lehet, hogy csak játékpisztoly volt nála, gázpalack-utánzatok, játék Molotov-koktélt dobott be a gyorsétterembe, a gyógyszertárban csak vizet locsolt szét, hogy felmossa a földet, nem az Iszlám Állam tagja, csak viccből mondta, de a legvalószínűbb, hogy ott sem volt, sőt talán meg sem történt az egész...
Zoom
Talán nem is az elkövető fekszik ott, csak mindenki képzelődik... (fotó: Patric Fouad)