A keddi amerikai félidős választásokon voltak, akik történelmet írtak: először lesz képviselő egy szomáliai-amerikai nő, egy palesztinai gyökerű muszlim asszony, legfiatalabbként bekerült a szövetségi törvényhozásba egy 29 éves képviselőjelölt, és először választottak homoszexualitását nyíltan vállaló politikust kormányzóvá – az először megválasztottak mindegyikét a Demokrata Párt jelölte.
Zoom
Ilhan Omar a családjával
A 36 éves Ilhan Omar menekültként érkezett az Egyesült Államokba. Mogadishuban, Szomália fővárosában született, és 1995-ben a polgárháború elől menekülve kapott bevándorlási engedélyt az Egyesült Államokban. Az egyetemi tanulmányait már Amerikában végezte. Minnesota jelöltjeként lett a washingtoni képviselőház tagja.
Zoom
Rashida Tlaib (fotó: MEE/Ali Harb)
A ciszjordániai bevándorlók gyermekeként, már Detroitban született Rashida Tlaib lesz az első palesztin-amerikai muszlim vallású nő a kongresszusban. Detroitban él, a michigani képviselőház tagja volt, egyébként jogász és politológus, a "demokratikus szocializmus" hívének tartja magát.
Zoom
Alexandria Ocasio-Cortez (fotó: CNBC)
Alexandria Ocasio-Cortez személyében megválasztották az Egyesült Államok eddigi legfiatalabb képviselőjét. Ocasio-Cortez 29 éves, New Yorkban él, és pincérként is dolgozott. Akkor hívta fel magára a figyelmet szerte Amerikában, amikor az előválasztásokon a Demokrata Párt egyik "nagyágyúját", a négy ciklusban képviselő Joseph Crowleyt legyőzve lett a demokraták képviselő-jelöltje. Ocasio-Cortez a kampányában szintén azt hangoztatta, hogy "demokratikus szocializmust" szeretne megvalósítani az Egyesült Államokban.
Zoom
Jared Polis (fotó: The Mountain-Ear)
Colorado államban Jared Polis személyében az Egyesült Államok első nyíltan homoszexuális kormányzóját választották meg.
Zoom
Christine Hallquist (fotó: Matthew Thorsen)
Nem lesz viszont Vermont állam kormányzója a "transznemű" Christine Hallquist, aki öt esztendeig tartó kezelés után alakult "férfiból nővé".
Zoom
Kyrsten Sinema (fotó: John Shinkle/Politico)
Az előrejelzések szerint Arizonában nem szavaztak bizalmat Kyrsten Sinema szenátorjelöltnek sem, aki politikai programjában fontosnak tartotta megemlíteni, hogy biszexuális.
(MTI nyomán)