Meghaladta a 24 ezret, és ezzel a második világháború óta a legmagasabbra emelkedett a "szélsőjobboldaliak" száma Németországban 2018-ban a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) csütörtökön ismertetett éves jelentése szerint.
Németországban a "szélsőjobboldalhoz köthető erőszakos cselekmények" száma tavaly megemelkedett. Míg 2017-ben csak 28 ilyen cselekményről adtak hírt, addig 2018-ban már 48-at jegyeztek. Ezekbe beletartozott az a hat gyilkossági kísérlet is, amelyek "egyértelműen rasszista hátterűek voltak" – írja a Politico.
A hírszerző szolgálatok már több éve nyomon követik az "alkotmányellenes tevékenységeket és megnyilvánulásokat" az országban. A BfV becslése szerint a "neonáciként számon tartott" Német Nemzeti-demokrata Pártban (NPD), a Német Identitárius Mozgalomban (IBD), az egyéb szervezetekben és a szervezett struktúrákon kívül tevékenykedő "szélsőjobboldali aktivisták" száma 24 100 volt tavaly. Ezek közül a "szélsőségesek" közül 12 700 fő számít "erőszakorientáltnak".
Az elemzők szerint ezek a megnyilvánulások az antiszemitizmust is "táplálják".
A színtér jellegzetessége a "legfőképpen az idegenellenességben gyökerező erős hajlandóság az erőszakra". A "szélsőjobboldaliak" az idegeneket, "különösen a menedékkérőket és a muszlimokat", valamint a politikai döntéshozókat tartják felelősnek a nemzeti identitás állítólagos elvesztése miatt – fejtette ki berlini tájékoztatóján Thomas Haldenwang, a BfV elnöke.
A kasseli tartományi államigazgatási hivatal vezetője, Walter Lübcke meggyilkolásának ügye "különösen brutális formában mutatja, hogy az internetes megfélemlítési kísérletek és fenyegetések miként torkollanak nagyon valóságos erőszakba" – tette hozzá.
A statisztikák szerint azon csoportok létszáma is gyarapodott, amelyek elutasítják a német demokratikus rendet. Ilyen például a "Reichsbürger" vagy a "Reich polgárai", illetve a "Selbstverwalter". Utóbbi szervezet kifejezetten olyan állampolgárokat tömörít, akik szeretnének kivonulni a szövetségi köztársaságból. Az ezzel az elgondolással egyetértők száma 16 500-ról 19 000-re emelkedett egy év alatt.
A jelentés szerint a csoportok tagjai "számos bűncselekményt követtek el, az egyszerű sértésektől a hivatalos dokumentumok hamisításán át a lőfegyverek illegális birtoklásáig".
A jelentéstevők hangsúlyozták, hogy a fenti tények ismeretében "a szóban megnyilvánuló szélsőségek még fokozottabb megfigyelést igényelnek".
(MTI - Híradó nyomán)