Amióta Ankarában pénteken közölték, Törökország nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nagy számban indultak meg az illegálisok Görögország felé. Akad, aki a szárazföldön, más a vízen próbál bejutni az országba, a parti- és határőrök azonban minden fronton igyekeznek elriasztani és visszatartani az odaérkezőket.
Zoom
Fotók: Sky News
A Sky News kedden közzétett videóján az látható, ahogy Bodrum partjainál egy határsértőkkel teli felfújható csónak felé lőnek a partiőrök, illetve hajóval cirkálnak körülöttük, nagy hullámokat verve a gumicsónak alá, köré. A felvételt a Sky News a török hatóságoktól kapta.
A pénteki döntés után a török elnök hétfőn, civil szervezetek képviselői előtt közölte: a Nyugat is "ki fogja venni a részét" a migráció jelentette teherből. Erdogan a török–görög határra érkező migránstömegekre utalva jelezte: „a tegnapi nappal a számok nagymértékben növekedtek, és csak nőnek tovább”.
Zoom
Athén a határmegnyitás után felfüggesztette a menedékkérelmek elfogadását, és azóta gyorsított eljárásban fejenként három és fél év letöltendő börtönre ítéltek Görögországban 66 határsértőt, akiket pénteken és szombaton vettek őrizetbe. Ez volt az első alkalom, hogy illegális bevándorlókat ilyen gyors eljárásban letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.
(Menekültekről hazudozó Zsindex korrigálva)
Frissítés: íme egy részletesebb videó
Egy kis szurkálódással több van benne:
Korábban írtuk: