Több illegális bevándorló "öngyilkosságot kísérelt meg" az Ocean Viking nevű hajón pénteken, a kapitány ezért rendkívüli állapotot rendelt el a fedélzeten - közölte az SOS Mediterranee civil szervezet.
Tájékoztatása szerint az Ocean Viking nevű hajón hat "menekült" "öngyilkosságot kísérelt meg", és viselkedésével veszélybe sodorta útitársait és a legénységet. Verekedést is provokáltak, és mindenkit megfenyegettek a hajón, amelyen mintegy 180 tengerből felvett ember van. Tettüket azzal indokolták, hogy egyetlen ország sem engedi partra szállni csoportjukat.
A "civil" szervezet hétszer is engedélyt kért a kikötésre, de ezt Málta és Olaszország is megtagadta. Az illegális bevándorlókat június 25. és 30. között vették fedélzetre vízi járműveikből részint nemzetközi vizeken, részint a máltai mentési szolgálat felelőssége alá tartozó területen. Van közöttük 25 állítólagos fiatalkorú is, többségük állítólag szülői vagy kísérői felügyelet nélkül.
Az SOS Mediterranee közlése szerint egy "öngyilkossági kísérletnek tűnő tettként" két "menekült" a tengerbe vetette magát a hajóról, és "három másik is erre készült", de őket megakadályozták. A két embert persze kihúzták a vízből. Pontosan meg nem jelölt módon a fedélzeten is "meg akarta ölni magát" egy ember. A szervezet arra figyelmeztetett, félő, hogy további hasonló esetekre kerül sor.
(MTI nyomán)