Az ultraortodox breszlevi zsidó vallási áramlat mintegy ezer híve zarándokolt el az alapító csodarabbi, Náhmán sírjához az ukrajnai Umán városába. Több tízezer zsidót azonban be sem engedtek Ukrajnába, míg másfél ezret a fehérorosz-ukrán határon tartóztattak föl. A sírhoz mégis eljutó zsidók az ukrán és az izraeli kormány járványügyi megelőző rendelkezéseinek fittyet hányva, arcmaszk és távolságtartás nélkül ropta a hászid táncot a csodarabbi sírjánál. Így kívántak tiltakozni és bosszút állni, amiért társaikat nem engedték be Ukrajnába – írja a Jiszráél Há-Jom izraeli hírportál.
Zoom
Breszlevi hászid üveges tánca a csodarabbi sírjánál (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)
Amint arról mi is beszámoltunk, Fehéroroszországban ultraortodox zsidók tömegesen táboroztak az Ukrajnába vezető határátkelőnél, a senki földjén, miután Kijev a koronavírus-járványra hivatkozva számukra (is) megtiltotta a belépést. A mintegy 1500 hászid zsidó egy héten keresztül, egészen szeptember 18-ig a szabad ég alatt hálva várakozott a fehérorosz-ukrán határon, miközben befolyásos kapcsolataik révén igyekeztek rábírni a kijevi hatóságokat, hogy engedjék be őket Ukrajnába, pontosabban a szektaalapítójuk, a Breszlevi Náhmán (1772-1810) rabbinak Umán városában levő sírjához.
Zoom
Üveges táncot lejtő hászidok Umánban (korábbi felvétel – Kikár Há-Sábbát)
A csodarabbi ugyanis még életében megmondta híveinek, hogy a zsidó újév ünnepén (2020. szeptember 20. és 21.) évente zarándokoljanak el a sírjához. A közbenjárók azonban fiaskót vallottak, mert az ukránok kötötték az ebet a karóhoz, s így a határátkelőnél föltorlódott zsidók három nappal ezelőtt csoportokba verődve elhagyták a helyszínt Fehéroroszország felé. Néhány tucatnyian egy darabig még maradtak a határnál, mert hittek a csodában, hogy az ukránok végül mégiscsak megnyitják előttük a határsorompót. Persze, nem nyitották meg, s így a nyugat-ukrajnai Umánban, a csodarabbi sírjánál az zsidó újév kimenetelekor az utóbbi esztendőkben szokásos, mintegy 50 ezer „zarándok” helyett mindössze ezer hászid zsidó vehetett részt a közös táncban, éneklésben, imádkozásban.
Zoom
Ukrán határőrök figyelik a Fehéroroszországba távozó zsidókat (fotó: Twitter)
A Breszlevi Náhmán rabbi sírjához eljutó zsidók azonban látványosan, „bosszútánccal” fejezték ki az izraeli és az ukrán kormánnyal szembeni csalódottságukat, amiért kérlelésük és közbenjáróik kérése ellenére sem engedték Umánba utazni a több tízezer hászidot, köztük a fehérorosz-ukrán határon várakozó zsidókat. Az Umánba mégiscsak eljutott hászidok aztán tettek az izraeli és az ukrán kormány járvánnyal kapcsolatos rendelkezéseire, s amint az a mellékelt videón is látható, a csodarabbi sírjánál látványosan „bosszulták meg” azt, hogy a társaikat nem engedték be Ukrajnába: zsúfolt helyen, sokszor összefogódzkodva, arcmaszk és távolságtartás nélkül, tömegesen, igazi diszkóhangulatban lejtették a jellegzetes hászid táncot. Az zsidó újév kimenetelekor (tegnap) tartott umáni „vírusfertőző buliról” állóképeink még nincsenek, s ezért meg kell elégednünk a mellékelt videóval.
Az izraeli közösségi oldalakra, illetve hírportálokra az elmúlt napokban kitették a hászidok által elhagyott fehérorosz-ukrán határvidéken uralkodó állapotokat megörökítő fényképeket. Az Ukrajnába vezető országúton, illetve annak mentén szemétdombok láthatók. A tudósítások szerint az ultraortodox zsidók az út menti erdőkben is nagy mennyiségi szemetet hagytak maguk mögött.
H. J. – Kuruc.info
Kapcsolódó: