A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz.
"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Joe, csaknem 40 éve ismerjük egymást, kapcsolatunk szívélyes, és tudom, hogy nagyszerű barátja vagy Izraelnek. Remélem, hogy veletek tovább tudom erősíteni az Egyesült Államok és Izrael közötti különleges szövetséget" - írta Twitter-profilján Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.
Zoom
"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Országaink közeli barátok, partnerek és szövetségesek. Világszinten egyedülálló a kapcsolatunk. Nagyon várom a közös munkát" - fogalmazott Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.
Fiesta Kubában
Havannában dudálással és tapssal ünnepelték szombaton az amerikai elnökválasztás eredményét, remélve, hogy Joe Biden elnökségével ismét javulhatnak a kétoldalú kapcsolatok. A két ország viszonyában Barack Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához.
"Az országaink közötti kapcsolat erős, és alig várom, hogy még szorosabb kapcsolatokat alakítsunk ki a Biden-kormányzattal (...). Számos kihívás áll a nemzetközi közösség előtt jelenleg, Joe Biden egységről szóló üzenete pedig jól pozicionál minket arra, hogy megbirkózhassunk ezekkel a kihívásokkal" - közölte Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.
"Gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek, Ausztrália sok sikert kíván a hivatalban. Az Ausztrália és Egyesült Államok közötti szövetség mély és tartós, és a közös értékekre épült. Várakozással tekintek a közös munkára, miközben a világ számos kihívásával nézünk együtt szembe" - írta Scott Morrison ausztráliai miniszterelnök.
"Gratulálok az amerikai népnek és intézményeknek a demokratikus vitalitás kiemelkedő megnyilvánulásáért. Készen állunk arra, hogy a megválasztott Joe Biden elnökkel dolgozzunk, és erősebbé tegyük a transzatlanti kapcsolatot. Az Egyesült Államok számíthat Olaszországra mint szilárd szövetségesre és stratégiai partnerre" - fogalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.
"Gratulálok Joe Bidennek annak alkalmából, hogy megválasztották az Egyesült Államok 46. elnökévé (...). Szintén szeretnék gratulálni Kamala Harrisnek történelmi jelentőségű megválasztásáért az első női alelnöknek. Hihetetlen példa és fontos példakép lesz a fiatal lányoknak világszerte, megmutatva nekik, hogy a nők és férfiak ugyanazokat a jogokat és lehetőségeket élvezik" - vélekedett Alexander de Croo belga kormányfő.
"Szívből gratulálok Joe Bidennek és Kamala Harrisnek. Várakozással tekintek a közös munkára a Japán és az Egyesült Államok közötti szövetség elmélyítése és annak érdekében, hogy biztosítsuk a békét, a szabadságot és a jólétet az Indiai- és Csendes-óceán térségében és azon túl" - fogalmazott Szuga Josihide japán miniszterelnök.
Mehico non coronat
Mexikó elnöke szombaton közölte, hogy nem tud addig gratulálni az amerikai elnökválasztás győztesének, amíg nem ér véget minden jogi eljárás. López Obrador döntését "politikailag megfontoltnak" értékelte sajtóértekezletén, amelyet a mexikói köztévé is közvetített. Szavai szerint jó a kapcsolata mind Donald Trump elnökkel, mind pedig Joe Biden volt alelnökkel, akihez már évtizedes személyes ismeretség fűzi. A mexikói elnök gratulációja még jó ideig várathat magára, mivel Trump csapata számos jogi panasszal élt a választás lebonyolítását és tisztaságát kifogásolva.
"Most rajtam a sor, hogy gratuláljak Joe Bidennek és Kamala Harrisnek elnökké és alelnökké választásukért. Az értékek, amelyekre kapcsolatunkat építettük, nem is lehetnének erősebbek. Várakozással tekintek a közös munkára barátságunk elmélyítéséhez és ahhoz, hogy hozzájáruljunk (nemzetközi) közösséghez" - közölte Caj Jing-ven tajvani elnök.
"Gratulálok a megválasztott Joe Biden elnöknek, a barátnak és a megbízható partnernek egy jobb Irak építésének ügyében. Várakozással tekintünk a közös munkára annak érdekében, hogy elérhessük közös céljainkat, és megerősítsük a békét és a stabilitást az egész Közel-Keleten" - fogalmazott Barhám Száleh iraki elnök.
Alexander Van der Bellen osztrák államfő üzenetében kiemelte az együttműködés fontosságát a klímaválság és a koronavírus-világjárvány ellen, továbbá közölte, hogy örömmel látja Washington visszatérését a párizsi klímakonferencia asztalához. Sebastian Kurz kancellár gratulációjában szintén megemlítette a két a világproblémát, de kitért a terrorizmus elleni harcra is, amelyhez - mint írta - "közös fellépésre van szükség, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közti együttműködés mélyítésére."
Frissítés: A szomszéd zsinagógaavatónak Trump lett volna hasznosabb
Nem siet az elsők között köszönteni Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet az amerikai elnökválasztáson elért sikerével kapcsolatban Aleksandar Vucic szerb államfő, de mindenképpen gratulálni fog neki, ám úgy véli, hogy Szerbiának Donald Trump győzelme lett volna hasznosabb - közölte maga a szerb elnök vasárnapi sajtójelentések szerint.
Aleksandar Vucic bejelentette, hogy vasárnap tervez hivatalos gratulációt küldeni Joe Bidennek, de Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnöknek is küld egy levelet, amelyben megköszöni, hogy meghallgatta Szerbia gondjait. "Túl öreg és büszke vagyok, és túl szép és büszke országot vezetek ahhoz, hogy az elsők között tolakodjak gratulálni" - fogalmazott Aleksandar Vucic.
Elmondta, hogy Joe Bidennel ugyan többször találkozott már, mint Donald Trumppal, de úgy vélte, ez utóbbival könnyebb lenne az együttműködés.
Aleksandar Vucic szombaton késő este arról beszélt, sokan támadták azért, mert Donald Trumpot dicsérte, ám véleménye szerint a bírálatokat azok fogalmazták meg, akik a másik oldalnak akarnak megfelelni. Hozzátette: az ellenzéki bírálók talán abban reménykednek, hogy Joe Biden elnökségével Szerbia nehéz helyzetbe kerül, így ők kaparinthatják meg a hatalmat. Ám kiemelte: minden, amit szeretne megvalósítani, azt 2022 tavaszáig, az elnökválasztásig megvalósítja, így nincs mitől félnie.
2. frissítés: Lukasenkai humorérzék: szégyene a demokráciának
A belorusz elnök negatívan értékelte a november 3-i amerikai elnökválasztást. A kelet-európai autoriter vezető úgy fogalmazott, hogy „egy csúnya gúnya, szégyene a demokráciának” az amerikai elnökválasztás.
Aljakszandr Lukasenka emlékeztetett rá, hogy azok a nyugati országok ítélték el Fehéroroszországot az augusztusi elnökválasztásért, akik most kiállnak az Egyesült Államok voksának vitatható eredményei mellett.
Zoom
Aláhúzta, tudja, hogy senki nem fog az egykoron őket kritizáló országok közül most elítélő nyilatkozatokat küldeni Washingtonba, holott a szavazatszámlálással és a levélszavazással kapcsolatos problematikák elvitathatatlanok.
„Lássuk hogyan reagál erre az EBESZ, vagy a német parlament: megkövetelik-e az ismételt választásokat az USA-tól?” – tette fel ironikusan a kérdést Lukasenka.
„Mit szólnak ehhez a britek, a franciák és minden más szuperdemokrata? Semmit, ugyanis félnek” – tette hozzá.
4. frissítés: Orbán is gratulált
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
"Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.
5. frissítés: A bolygó kapitánya felhívta Biden figyelmét a klímaváltozára
Gratulált Áder János köztársasági elnök Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek. Levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni - írta a magyar államfő.
A gratuláló levélben, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatott el vasárnap az MTI-hez, Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra - csakúgy, mint a világ többi országára - nehéz időszak vár. A Covid-19-járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat.
Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről - tette hozzá a köztársasági elnök.
Hangsúlyozta, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség.
Meggyőződése - írta -, hogy a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.
Áder János felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.
Maduro elvtárs is kész a párbeszédre
Nicolás Maduro venezuelai elnök gratulált Joe Biden demokratra párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz, egyúttal jelezte, hogy kész a párbeszédre az új amerikai kormányzattal.
Maduro az erről szóló Twitter-bejegyzésében jelezte: Venezuela "mindig is kész lesz a párbeszédre és az egyetértésre az Egyesült Államok népével és kormányával".
Szintén gratulált Bidennek és Harrisnek Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető is, aki szerint az új amerikai kormányzat segítségével képesek lesznek "felszabadítani" Venezuelát. "Az új kormányzattal és kongresszussal folytatjuk harcunkat, hogy elérjük közös célunkat, a venezuelai nép felszabadítását a diktatúra (Nicolás Maduro uralma) alól" - fogalmazott Guaidó a közösségi oldalakon megosztott bejegyzésében, bizakodását fejezve ki az Egyesült Államok "kétpárti támogatását" illetően "a venezuelai szabadság és demokrácia ügyével" kapcsolatban.
6. frissítés: Gratulált az afgán elnök is
Asraf Gáni afgán elnök vasárnap gratulált Joe Biden demokratra párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz, és reményét fejezte ki, hogy együttműködnek majd az afganisztáni béke megteremtése érdekében.
Gáni Twitter-profilján úgy fogalmazott: reméli, folytathatják és elmélyíthetik a fő szövetségesével, az Egyesült Államokkal kialakított stratégiai viszonyt. Ennek az együttműködésnek a része - miképp azt az afgán elnök hangsúlyozta - a "terrorizmus elleni harc és a béke megteremtése Afganisztánban", a csaknem két évtizede tartó háború után.
Washington és szövetségesei a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat követően avatkoztak be katonailag Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek. Az afganisztáni háború az Egyesült Államok történetének leghosszabb fegyveres konfliktusa.
A hivatalban lévő, Donald Trump elnök vezette amerikai kormányzat február végén történelmi jelentőségű békemegállapodást írt alá a tálibokkal a katari fővárosban, Dohában. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok bejelentette, hogy 14 hónapon belül fokozatosan kivonja csapatait az országból, a radikális iszlamista felkelők pedig elkötelezték magukat aziránt, hogy nem engednek teret terrorista tevékenységnek afgán földön. Az egyezmény értelmében Kabul több mint 5000 tálib foglyot engedett szabadon, a radikális iszlamisták cserébe a kormánypárti erők ezer tagját engedték el.
A lépés lehetővé tette az afgánközi béketárgyalásokat, amelyek szeptember 12-én kezdődtek meg a katari fővárosban, Dohában.
Bár az iraki háború mellett tette le voksát, Biden pályafutása során nem igazán pártolta a beavatkozás politikáját, Barack Obama korábbi amerikai elnök alelnökeként 2011-ben például nem javasolta a líbiai beavatkozást, és amellett szállt síkra, hogy ki kell vonni az amerikai katonákat Afganisztánból.
Cihanouszkaja jobban lelkesedik Bidenért, mint Lukasenka
Gratulált Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető vasárnap Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez, és egyúttal reményét fejezte ki, hogy mielőbb találkozhat az Egyesült Államok januárban hivatalba lépő új elnökével.
"Az egész világ figyelte az amerikai választásokat, egy olyan országét, ahol működik a demokrácia" - tudatta a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson a fehérorosz politikus. "Valódi versenyt folytattak eszmék, programok és csapatok, ellentétben Fehéroroszországgal, ahol a szavazatokat egyszerűen ellopják, miközben az Egyesült Államokban minden szavazat számít" - fogalmazott az emigrációba kényszerült ellenzéki vezető.
Cihanouszkaja reményét fejezte ki, hogy Biden hamarosan találkozik "egy új és szabad Fehéroroszország igazságosan megválasztott elnökével", miután a múltban határozott támogatásáról biztosította Fehéroroszországot. Meggyőződését fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban élő sok fehérorosz a demokrata párti jelöltre szavazott.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: