Joe Biden demokrata párti elnökjelölt hatalomátadást lebonyolító csapatában Mehrsa Baradaran személyében helyet kapott egy az "afroamerikaiak" kárpótlását szorgalmazó jogásznő is - jelentette több amerikai médium hétfőn.
Zoom
Fotó: Marketwatch/Getty
Baradaran, az irvini Kalifornia Egyetem jogászprofesszora a pénzügyminisztériumi hatalomátadást lebonyolító szakértői csapat munkatársa lett. Az amerikai politikai és közéletben arról vált ismertté, hogy többször is hangoztatta a négereknek az Egyesült Államok rabszolgatartó múltja miatt nyújtandó kárpótlás fontosságát.
Joe Biden és alelnökjelöltje, Kamala Harris a választási kampányban elhárította a négerek esetleges kárpótlására vonatkozó kérdések megválaszolását. A Fox televízió információi szerint Baradaran még 2019-ben, a demokrata elnökjelölt-aspiránsok egyik televíziós vitája után nyílt levelet intézett Harrishoz, amelyben azt írta: "kárpótlást, vagy menj haza!".
A jogászprofesszor 2017-ben megjelent könyvében amellett érvelt, hogy az amerikai feketék és fehérek közötti jövedelmi különbségek csökkentése megköveteli a múlt hibáinak beismerését és a rabszolgatartó időszakban okozott károk miatti kárpótlást.
A rabszolgák leszármazottainak nyújtandó kárpótlás régóta fontos téma az Egyesült Államokban. Al Gore, a 2000-es elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltje már akkor utalt arra, hogy a kárpótlás "lehetőség", de az akkori felvetésnek nem volt komolyabb visszhangja. Később Barack Obama elnök elvetette ezt az ötletet, mondván, hogy "a jó iskolák és a munkalehetőségek" jelentik a legalkalmasabb kárpótlást a fekete közösségeknek. Hasonló érveléssel utasította el a felvetést négy évvel ezelőtt Hillary Clinton, a demokraták akkori elnökjelöltje.
Az elmúlt években azonban egyre többen vetették fel, hogy az államnak fizetnie kellene az egykori rabszolgák leszármazottainak. Az elképzelést több néger érdekvédelmi szervezet felkarolta, s egyes egyetemeken - például a washingtoni Georgetown Egyetemen - meg is szavazták, hogy az intézmény kárpótlást fizessen egyes rabszolga felmenőkkel rendelkező diákjainak.
A The Wall Street Journal című lap értesülései szerint Joe Biden várhatóan még a héten bemutatja csapatának legfőbb embereit. A lap úgy tudja: Biden, akinek több évtizedes kongresszusi politikusi pályája miatt a közelmúlt korábbi elnökeinél mélyebb kapcsolatai vannak a washingtoni elittel, eddig legalább negyven jelenlegi vagy volt bejegyzett lobbistát kért fel a hatalomátadást lebonyolító csapatába.
(MTI nyomán)