Donald Trump és Binjámin Netanjáhu legutóbb egyaránt elvesztették a választásokat. Amerikának eddig nem volt olyan elnöke, aki a nemzetközi jognak is fittyet hányva annyi jót tett volna Izraelnek, mint Trump. A ciklus után Trump elvesztette a választásokat, s azt remélte, hogy a kegyeltje, Netanjáhu mond neki néhány vigasztaló szót. Csakhogy Bibi azonban azóta sem kereste vele a kapcsolatot, sőt elsők között gratulált, és hízelgett a megválasztott Joe Bidennek. Mindez kiderül Bárák Rávív izraeli újságíró ma terjesztésre került könyvéből – írja a Válláh!Hádásot izraeli hírportál.
Zoom
Donald Trump és Binjámin Netanjáhu – amikor Bibinek még érdekében állt a barátság (fotó: AP)
Izraelben ma került a könyvesboltokba Bárák Rávív (a Válláh!Hádásot hírportál újságírója, hírmagyarázója) Trump békéje – Az Ábrahám-egyezmények és a gyökeres változás a Közel-Keleten című könyve. Donald Trump elnökségének négy esztendeje alatti a szélsőségesen Izrael-barát politikájával valóban gyökeres, mondhatni, drámai változásokat idézett elő a Közel-Keleten, amelyek továbbélése, alakulása egyelőre kiszámíthatatlan. Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök és a Likud párt többi héjájának ösztökélésére Trump Amerika részéről fölrúgta az Irán nukleáris programjának nemzetközi ellenőrzését szavatoló, 2015-ben, Bécsben az 5+1 nagyhatalom és Teherán aláírta egyezményt.
Zoom
Bárák Rávív interjút készít Donald Trump floridai otthonában (fotó: Válláh!Hádásot)
Trump ezután az USA nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezte a megszállt, majd bekebelezett Kelet-Jeruzsálemet is magába foglaló Jeruzsálembe, az Izrael által bekebelezett szíriai Golán-fennsíkot pedig cézári gesztussal elismerte Izrael Állam integráns országrészeként. Az izraeli-palesztin viszály megoldására ismertette a saját maga által „Az évszázad megállapodásának” nevezett, de a palesztinok számára rendkívül megalázó rendezési tervét. De a csúcs mégiscsak az általa „Ábrahám-egyezményeknek” elnevezett diplomáciai húzás volt, amelynek keretében négy arab ország, az Egyesült Arab Emírségek, Báhrájn, Marokkó és Szudán a palesztinokat cserbenhagyva, hátba döfve fölvette a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.
Zoom
Bárák Rávív Donald Trumpról írt könyve: Trump békéje - Az Ábrahám-egyezmények és a gyökeres változás a Közel-Keleten
Bárák Rávív most megjelent, rendkívül érdekes diplomácia- és politikatörténeti kulisszatitkokat is feltáró könyvéből mi csak a legutóbbi izraeli választásokon alulmaradt Binjámin Netanjáhu és a választásokat szintén elbukó Donald Trump kapcsolatának alakulásáról kívánunk szólni. Az újságíró a könyv írásakor interjút készített floridai otthonában a választásokon alulmaradt Trumppal, amelynek során a volt amerikai elnök határozottan kijelentette: Binjámin Netanjáhu vele szemben hűtlenül és hálátlanul viselkedett, pedig mennyi mindent megtett érte a Fehér Házban eltöltött négy esztendeje idején. „Az Egyesült Államokban megejtett választások óta nem beszéltem vele. Hogy baszódjon meg!” – jelentette ki Trump.
Zoom
Amikor még Bibi új települést nevezett el Donald Trumpról a Golán-fennsíkon (fotó: Reuvén Castro)
Trumpot leginkább az bőszítette föl, hogy Netanjáhu már akkor gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez, amikor a volt amerikai elnök még megpróbálta jogi úton bizonyítani, hogy választási csalás történt. „Aki elsőként gratulált Bidennek, az Bibi Netanjáhu volt” – mondta keserűen Trump az izraeli újságírónak, majd hozzátette: „Pedig ő az az ember, akiért minden más embernél többet tettem… Bibi csendben maradhatott volna. Szörnyű tévedést követett el.”
Zoom
Netanjáhu a legutóbbi választások előtt Trump barátságával kampányolt - de ez sem segített rajta (fotó: AP
Trump az interjú során legalább ötször megemlítette, hogy Bibi elsőként gratulált Bidennek a választási győzelméhez: „Senki nem tett olyan sok jót Bibivel. Szerettem Bibit. Még mindig szeretem Bibit, de én a hűséget is szeretem”. Az izraeli újságíró erre ezt mondta Trumpnak, hogy nem Netanjáhu volt az első gratuláló, mert Bibi csak 12 órával az után gratulált, hogy az amerikai tévék végérvényesen közölték Biden győzelmét. „OK. Mondjuk úgy, hogy sok másoknál előbb gratulált. Mondom, azóta sem beszéltem vele. Hogy baszódjon meg!” – mondta Trump.
H. J. – Kuruc.info