Az orosz biztonsági garanciaigényekről tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfő - derült ki a Kreml sajtószolgálatának keddi közleményéből.
Az orosz vezető külön-külön tájékoztatta tárgyaló partnereit a hosszú távú, jogilag rögzített biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokról, amelyek kizárnák a NATO további keleti bővítését és a csapásmérő fegyverrendszerek telepítését az Oroszországgal szomszédos államokba.
Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Putyin azt hangsúlyozta, hogy Kijev továbbra sem tartja be a válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat. Mint mondta, az ukrán kormány ezekben rögzített kötelezettségeinek a teljesítésétől függ a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - újabb csúcstalálkozójának megrendezése.
A Macronnal folytatott megbeszélés során a felek megvitatták a karabahi rendezés ügyét és - francia kezdeményezésre - a Maliban kialakult helyzetet, ahol augusztus óta két katonai puccsot hajtottak végre.
Putyin kifejezte egyúttal reményét, hogy az orosz állami RT tévécsatorna minden diszkriminációtól mentesen működhet majd Franciaországban, mint a francia tömegtájékoztatási eszközök Oroszországban. A párizsi külügyi tárca korábban megtagadta az általa propagandaeszköznek tekintett RT France akkreditációját. A két vezető legutóbb egy héttel ezelőtt lépett kapcsolatba egymással.
Putyin, aki első alkalommal lépett kapcsolatba az új német kancellárral, köszöntötte Scholzot hivatalba lépésének alkalmából, Macront pedig a születésnapja alkalmából üdvözölte.
(MTI)