Betiltotta a párizsi prefektúra a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő francia szabadságkonvoj elnevezésű mozgalom hétvégére tervezett tüntetéseit a fővárosban, a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva.
Zoom
Korábbi fotó (Markus Schreiber/Pool/Reuters)
"Különleges intézkedések lesznek életben a csomópontok blokádjainak megakadályozására, egyebek mellett helyszíni bírságolás és a tiltás megszegőinek előállítása" - olvasható a rendőrség csütörtöki közleményében.
Az oltottsági igazolást ellenzők a közösségi oldalakon jelentették be, hogy az Ottava városát blokád alá vett kanadai kamionos megmozduláshoz hasonló tiltakozást szerveznek szombatra Párizsba. A Facebookon és a Telegramon szerveződő csoportoknak hétfőn már 23 ezer tagjuk volt, céljuk széles körű országos megmozdulás szervezése "az alapjogok és a szabadságjogok tiszteletben tartatására".
Több konvoj is elindult szerdán a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót. A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra.
A rendőröket határozottságra kérő prefektúra arra figyelmeztette a tiltakozókat, hogy
a közlekedés akadályozása két év szabadságvesztéssel és 4500 eurós pénzbüntetéssel sújtható, s a gépkocsikat lefoglalhatja a rendőrség, a járművezetők jogosítványát pedig akár három évre is felfüggesztheti. Betiltott tüntetés szervezőjét hat év szabadságvesztéssel és 7500 eurós pénzbüntetéssel lehet sújtani, a résztvevőkre pedig 135 eurós bírság szabható ki.
A szervezők tájékoztatása szerint a konvojba jelentkezők többsége a sárgamellényes mozgalomból érkezett, akik 2018 végén és 2019-ben szombatonként rendszeresen tüntettek a gazdagok elnökének tartott Emmanuel Macron elnök és a kormány reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.
Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kormányülést követően elmondta: a kormány tisztában van azzal, hogy az emberek elfáradtak a vírussal szembeni intézkedések miatt. "Van több százezer ember, akinek elege van a vírusból, miközben Franciaországban is, mint mindenhol a világban, a radikális politikai mozgalmak megpróbálják a maguk hasznára fordítani ezt az elégedetlenséget" - fogalmazott Gabriel Attal.
"Franciaország ugyanakkor az egyik olyan európai ország, ahol a legkevesebb korlátozó intézkedés van még érvényben" - tette hozzá a kormányszóvivő, miután bejelentette, hogy március végén, április elején feloldható lesz az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség, miután a járványhelyzet folyamatosan javul. A dokumentumot a hatályos törvény szerint július végéig kell bemutatniuk az ötvennél több főt fogadó nyilvános rendezvényeken a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.
A korlátozó intézkedések fokozatos feloldása már a múlt héten megkezdődött, február 2. óta nem kötelező a kültéri maszkviselés, a kulturális és sportrendezvényeken megszűnt a létszámkorlátozás, s az otthoni munkavégzés sem kötelező többé, csak ajánlott. Az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók - amelyek december 10-én zártak be - február 16-án nyithatnak újra. Ugyanettől a naptól kezdve ismét lehet táncolni a koncerteken, állva fogyasztani a vendéglátóhelyeken, s engedélyezett lesz az étel- és italfogyasztás a közlekedési járműveken, stadionokban, színházakban, mozikban.
Frissítés: Brüsszel is betiltotta az autós felvonulást
Betiltotta a belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő autós és teherautós tüntetést Brüsszelben - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap csütörtökön.
A napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette: szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.
A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek. A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat.
A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje - tették hozzá.
2. frissítés: Rómában "nemzeti felszabadító polgári hadseregtől" tartanak
Az olasz főváros prefektusa egészen hétfőig betiltott minden köztéri megmozdulást a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a kanadai példa alapján szerveződő olasz szabadságkonvoj elnevezésű mozgalom hétvégére tervezett tüntetéseinek leállítására.
A demonstrációk tiltása Róma egész területére és a főváros környékére is érvényes, közbiztonsági okok miatt.
Matteo Piantedosi prefektus indoklása szerint a tüntetők azt tervezték, hogy a Rómától kevesebb mint húsz kilométerre fekvő magaslaton készülnek "bázist" szervezni, majd innen vonulnának járműveikkel a fővárosba.
A hatóságok az információkat a közösségi oldalakon gyűjtik be, melyeken az Olasz Szabadságkonvoj nevű mozgalom már több tízezer tagot számlál. Vannak közöttük oltásellenesek, valamint szélsőséges bal- és jobboldali csoportok.
Az internetes bejegyzések szerint a szervezők a többi között az oltásellenesek "kiképzését" tervezték "ellenállásra", továbbá létre akartak hozni "nemzeti felszabadító polgári hadsereget" is.
A Rómába vezető országutakon és az autósztráda bejárati kapuinál megerősítették a biztonsági ellenőrzést a rendőrség, csendőrség, pénzügyőrség bevonásával.
Olaszországban a fuvarozók országos szövetsége (Unatras) az üzemanyag-drágulás miatt készül megmozdulásra, ha a kormánnyal jövő hétre kért egyeztetés eredménytelenül zárulna. A kamionosok már körbezárták Közép-Olaszország legnagyobb nagykereskedelmi zöldség-gyümölcs elosztópontját, amelyen keresztül a termékek délről északra haladnak.
A Lazio tartomány kamionosait tömörítő FAI-Conftrasporto elnöke, Paolo Uggé a Corriere della Sera című napilapnak nyilatkozva az ország "blokádját" helyezte tervbe, miközben Ivano Vacondio, az agráripari Federalimentare elnöke "tökéletes viharnak" nevezte az energiaárak drágulása és a nyersanyaghiány egybeesését.
(MTI)
Korábban írtuk: