Az küszöbön álló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek és nem használnak - jelentette ki szombaton az Interfax ukrán hírügynökség híradása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
Zoom
Zelenszkij nem elégedett azzal, amit Bidenék előadnak
"Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek" - hangoztatta vidéki látogatásán az ukrán államfő.
Az Egyesült Államok és több vele szövetséges ország pénteken és szombaton arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz fenyegetés miatt.
Lavrov propagandakampányról, Blinken határozott transzatlanti válaszról beszélt
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta meg az Egyesült Államokat szombaton, hogy konfliktust akar kiprovokálni az Ukrajna közelgő orosz inváziójáról szóló híresztelésekkel.
Lavrov Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetést.
Az orosz diplomácia vezetője aláhúzta, hogy szerinte az amerikai propagandakampánnyal a kijevi hatóságokat akarják felbátorítani a donyecki konfliktus katonai úton történő rendezésére.
A diplomácia útja továbbra is nyitva áll Oroszország előtt az ukrajnai konfliktus elkerülése érdekében, ugyanakkor Moszkva részéről szükség lenne a feszültség csökkentésére - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton orosz kollégájával, Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésében.
Blinken jelezte, hogy ha Oroszország megindítaná csapatait Ukrajna ellen, az "határozott, kemény és egységes transzatlanti választ eredményezne" - tájékoztatott a washingtoni külügyminisztérium szóvivője, Ned Price.
Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között.
A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni Ukrajnát.
(MTi nyomán)