Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök pénteken videóüzenetben arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy üljenek le tárgyalni, és vessenek véget a vérontásnak.
Zoom
Fotó: Reuters
"Ismételten az Oroszországi Föderáció elnökéhez szeretnék fordulni. Harcok folynak Ukrajna-szerte. Üljünk tárgyalóasztalhoz, vessünk véget annak, hogy emberek halnak meg!" - mondta Zelenszkij orosz nyelven.
Ezután az elnök az ukrán fegyveres erőkhöz intézte szavait. "Álljatok helyt keményen! Ti vagytok minden, ami megvédi államunkat" - hangsúlyozta.
Közben az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Ohtirka települést rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá az orosz erők. A lövedékek lakott területen csapódtak be, találat ért egy óvodát is, ahol gyermekek sérültek meg, egyelőre nem tudni, hogy hányan - közölte a Facebookon a megye kormányzója.
Nem sokkal korábban Irina Venegyiktova ukrán főügyész számolt be a Facebookon arról, hogy a Kijev közelében lévő Borzel települést is tüzérségi támadás érte, feltehetően Grad rakéta-sorozatvetőket vetettek be az orosz támadók. Repeszek találtak el egy árvaházat, ahol ötven gyermek tartózkodott.
Orosz szóvivő: ejtőernyősök nyugat felől blokkolták Kijevet
Orosz ejtőernyősök elfoglalták Gosztomel repülőterét Kijev elővárosában, majd a légideszant fő erejével egyesülve nyugat felől blokkolták az ukrán fővárost - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken.
Konasenkov azt mondta, hogy a reptér elfoglalásakor "megsemmisítettek több mint 200 nacionalistát Ukrajna különleges alakulataiból". Állítása szerint az orosz erők nem szenvedtek el veszteségeket.
A szóvivő azt ígérte, hogy az orosz erők nem fognak csapást mérni Kijev lakónegyedeire.
Kreml: Putyin kész delegációt küldeni Minszkbe az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra
Kész delegációt küldeni Minszkbe Vlagyimir Putyin orosz elnök az Ukrajnával folytatandó tárgyalásra - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.
"Mint tudják, Ukrajna elnöke (Volodimir) Zelenszkij ma kijelentette, hogy kész tárgyalni Ukrajna semleges státuszáról. Vlagyimir Putyin orosz elnök kezdetben azt mondta, hogy a különleges hadművelet célja a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság segítése, többek között Ukrajna demilitarizálásával és nácitlanításával. És ez a semleges státusz szerves részét képezi" - mondta Peszkov.
"Ebben az összefüggésben Vlagyimir Putyin, válaszul Zelenszkij javaslatára, kész Minszkbe küldeni egy orosz delegációt a védelmi minisztérium, a külügyminisztérium és az elnöki adminisztráció képviselőinek szintjén, hogy tárgyaljon az ukrán delegációval" - tette hozzá.
Peszkov szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megígérte Putyinnak, hogy biztosítani fogja a tárgyalási folyamathoz szükséges feltételeket, köztük a küldöttségek elhelyezését és biztonságát. A két államfő erről pénteken telefonon beszélt egymással.
Kijev napokon belül eleshet az amerikai hírszerzés szerint
A CNN szerint az amerikai hírszerzés attól tart, hogy az ukrán főváros napokon belül eleshet.
A portálnak két forrás is megerősítette ezt az információt. Közlésük szerint a hírszerzés már az invázió előtt is arra számított, hogy az ukrán fővárost akár már egy nap alatt, de legkésőbb négy nap alatt elfoglalják az oroszok. Hozzátették: az utóbbi másfél nap fényében továbbra is erre számítanak.
Az orosz csapatok csütörtök éjjel már 20 mérföldre megközelítették Kijevet, pénteken pedig már el is érték a főváros északi részét, ahol jelenleg is zajlanak a harcok. A lövöldözés már a város kormányzati negyedében is zajlik, nemrég pedig arra kérték a helyieket, hogy készítsenek Molotov-koktélokat.
A csecsenek is készülődnek
Az orosz Telegram-csatornákon egy olyan felvétel jelent meg, amelyen Groznijban, az oroszországi Csecsenföld központjában csecsen katonák teljes felszerelésben vonulnak – írja a strana.today.
Mivel korábbi értesülések szerint is megjelent már több csecsen fegyveres alakulat Ukrajna keleti, északi és északkeleti határainál, arra lehet következtetni, hogy Ramzan Kadirov csecsen elnök utasítására Groznij is mozgósít. A legfrissebb videók szerint csecsen fegyveresek ezrei gyűltek össze, hogy bevessék őket Ukrajnában.
Porosenko kalasnyikovval keménykedik
Petro Porosenko volt ukrán elnök egy csapat fegyveres katona társaságában jelentkezett be a CNN élő adásába péntek délelőtt. Porosenko egy kijevi fegyverraktár előtt állva azt mondta, az ukránok készek bármi áron megvédeni a hazájukat, majd szemléltette is, hogy milyen fegyvereket tudnak adni az önkénteseknek.
„Mindenkinek meg kell értenie, hogy Putyin nem Ukrajna, hanem az egész világ ellen hirdetett háborút” – mondta a volt ukrán elnök, aki szerint országának szüksége van a Nyugat segítségére, beleértve a szankciókat, Oroszország kizárását a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből, valamint az orosz repülőgépek és hajók kitiltását az EU és a NATO területéről.
Porosenko köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak is a fegyverek biztosításáért. A volt elnök szerint Putyin sosem fogja elfoglalni Ukrajnát. „Nem számít, hány katonát öl meg, hány rakétája van, hány atomfegyvere van, mi, ukránok szabad emberek vagyunk, akiknek nagyszerű jövőjük van Európában” – mondta.
Több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett egy nap alatt Romániába
Több mint tízezer ukrán állampolgár érkezett Romániába az utóbbi 24 órában, egyharmaduk már el is hagyta az országot Magyarország és Bulgária felé. Menedéket mindössze tizenegy ukrán állampolgár kért Romániától – közölte Lucian Bode román belügyminiszter.
Az Ukrajna elleni orosz hadműveletek megkezdése után mintegy húsz százalékkal nőtt a forgalom a román határátkelőkön. Bode szerint a román határrendőrség felkészült a megnövekedett forgalomra, ugyanakkor a határvédelmet is megerősítették.
Közben a román járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken arról hozott határozatot, hogy nem küldik karanténba az Ukrajnából érkezőket, attól függetlenül, hogy rendelkeznek-e védettségi igazolással.
Így állnak a harcok az ukrán vezérkar szerint
Az ukrán hadsereg vezérkara péntek délután közleményben számolt be a legfrissebb fejleményekről.
Közlésük szerint az oroszok jelenleg is több fronton offenzívát folytatnak, a harci cselekmények a belarusz határ felőli oldalon a legintenzívebbek.
Az orosz csapatok jelenleg is nagy erőket vetnek be kijev elfoglalására – írták.
Közleményük szerint a támadást az oroszok nagy hatótávolságú rakétákkal, légi csapásokkal, valamint taktikai légi harcjárművekkel (helikopterek) is segítik. Hozzátették: pénteken az ukrán légvédelem számos ballisztikus rakétát semlegesített, és két orosz gépet is megsemmisített.
A vezérkar elismerte, hogy heves harcok folynak, de közlésük szerint az ukrán katonák a legtöbb fronton egyelőre állják a sarat.
Rakéta süllyesztett el egy moldáv tankert
Rakétatalálat ért egy Fekete-tengeren hajózó moldáv zászló alatt hajózó tankert, a legénység két tagja súlyosan megsérült - írta az AP hírügynökség péntek délután. A „Millenium Spirit” moldáv zászló alatt hajózott, ukrán tulajdonban állt, de a legénységét orosz állampolgárok alkották.
A nemzetközi vizeken hajózó tanker a találat következtében kigyulladt, mentőcsónakjai is megsemmisültek, de a legénységet az ukrán parti őrség egységei kimentették. Az inváziót előkészítő csütörtöki légicsapások során egyébként már egy, a Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó, Romániába tartó török hajót is bombatalálat ért Ogyessza térségében. A támadás felelősét egyelőre senki nem nevezte meg.
Heves harcok indultak a Kijevtől 100-km-re délre
Az orosz és ukrán erők között heves harcokról érkeztek jelentések a fővárostól, Kijevtől mintegy 105 kilométerre északra fekvő Csernyihiv város környékén. A városból készült videón látható, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat regionális központja lángokban áll.
Az orosz védelmi minisztérium elismerte a térségben zajló harcokat, és azt mondta, hogy az orosz erők „befejezték Csernihiv városának blokádját”, lényegében elvágva azt. Ukrajna szerint erői súlyos veszteségeket okoztak az orosz hadoszlopoknak Csernihiv környékén, több mint harminc harckocsit semmisítettek meg.
Korábban pénteken Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főnöke azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek sikerült tartani a védelmet és visszaverni az orosz csapatok áttörését Csernyihivnél, ami Fehéroroszországból Kijevbe vezető főútvonalon fekszik.
Az ukrán fővárost célzó orosz szárazföldi támadás három irányból fejlődik. Kettő a Fehéroroszország felől érkező északi útvonal, de az ukránok szerint az Ivankivnál lévő híd lerombolása után északnyugat felől lassították az orosz előrenyomulást. Az orosz páncélosok egy másik csoportja északkeleten Szumit támadta, amely szintén egy Kijevbe vezető főúton fekszik.
Putyin hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget - drogosozva, neonácizva
Hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán.
"Úgy tűnik, könnyebb lesz önökkel megállapodnunk, mint ezzel a kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandával, aki megtelepedett Kijevben, és túszul ejtette az egész ukrán népet" - mondta az orosz elnök.
Putyin arra hívta fel az ukrán katonákat, hogy ne hagyják a nacionalistáknak élő pajzsként használni a békés lakosságot. Az orosz elnök szerint a banderisták és "neonácik" Ukrajna nagyvárosaiban, köztük Kijevben és Harkivban, nehézfegyvereket állítottak fel.
Kijev felfüggesztette a kapcsolatot
Az orosz elnöki szóvivő a tárgyalások kapcsán arról számolt be, hogy az ukrán fél előbb Minszk helyett Varsót javasolta a tárgyalások helyszínéül, majd felfüggesztette a kapcsolatot. Talán ennek köszönhető a fenti hangnem.
Az ukrán védelmi tárca szerint az orosz hadsereg csaknem háromezer katonát veszített
Az orosz hadsereg az Ukrajna elleni hadműveletben 2800 katonát és legalább 80 harckocsit veszített - közölte pénteken Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.
Hanna Maljar a Facebook-oldalán azt is közölte, hogy az orosz csapatok 516 páncélozott járművet, tíz harci repülőgépet és hét helikoptert veszítettek pénteken 14 óráig.
Kijev északi külvárosa:
Zárolta a Facebook az ukrán felhasználók profiljait, nem láthatók a bejegyzések
Egy profilzár segítségével próbálja megvédeni az ukrán Facebook-felhasználókat a közösségi médiát működtető Meta, aminek segítségével a nyilvánosság nem férhet hozzá az érintettek bejegyzéseihez.
A profilzár segítségével a felhasználók egy gombnyomással hozzáférhetnek az adatvédelmi és adatbiztonsági funkciókhoz; a beállításokkal az ukrán profilok képeit sem lehet többé megtekinteni, amennyiben nem ismerősként keres rájuk valaki.
A Facebook egyébként legutóbb tavaly nyáron, az Afganisztánban zajló tálib hatalomátvétel során aktiválta az adatvédelmi eszközt.
Az oroszok teljesen bekeríthettek egy 300 ezres várost
Az orosz védelmi minisztérium szerint szerint heves harcok folynak Csernyihivben, illetve a közeli, Kijevbe vezető főúton is. Azt írták: bekerítették, teljesen elvágták a külvilágtól a regionális központnak minősülő, közel 300 ezres várost.
Egy videó szerint a városban lévő biztonsági hivatal épülete is találatot kapott és kigyulladt.
Az ukrán fél mindeközben azt közölte, hogy Csernyihiv környékén súlyos csapást mértek az ott elhaladó orosz konvojokra. Azt állítják, hogy egyedül itt harminc harcjárművet semmisítettek meg.
Csernyihiv és környéke stratégiai jelentőségét az adja, hogy az orosz csapatok jelenleg három irányból támadják az ukrán fővárost, Kijevet, és ezek közül kettőhöz az egyelőre ukrán kézen lévő város közelében kell felvonulniuk az oroszoknak. A harmadik útvonal a Csernyihivhez hasonló méretű Szumi városa közelében halad el, itt szintén heves harcok bontakoztak ki.
Az oroszok partra szálltak Mariupolnál
A Sky News amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy az oroszok több ezer katonája szállt partra péntek délután Mariupolnál.
A Donbasz közelében lévő város 2014–15-ben egyszer már kis híján orosz kézre került. Az amerikaiak most arra számítanak, hogy az oroszok komoly ellenállásba fognak ütközni a térségben.
Büszke magukra az ukrán főparancsnok - kérdés, mi igaz az adataiból
Az ukrán hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij közleményben számolt be arról, hogy milyen veszteségeket okoztak az oroszoknak az invázió kezdete óta:
  • kilőttek 80 tankot,
  • megsemmisítettek 516 páncélozott harci járművet,
  • lelőttek 7 helikoptert és 10 repülőt,
  • a cirkálórakéták közül 20-at semlegesítettek,
  • és 2800 orosz katonát öltek meg.
A főparancsnok ezzel Hanna Malyar, a védelmi tárca miniszterhelyettesének közleményét idézte. Az egyébként ukrán nyelvű bejegyzés végére a főparancsnok az oroszoknak üzenve azt írta: Welcome to hell!
A főparancsnok, illetve a védelmi minisztérium által közölt adatokat független forrásból még nem erősítették meg.
Amerikai védelmi tisztviselők szerint az orosz offenzíva veszít lendületéből, és a vártnál nagyobb ellenállásba ütközik.
Lángokban áll Ukrajna második legnagyobb városa
Több fotót és videót is megosztottak helyiek a közösségi oldalakon, amelyeken robbantások látszanak a második legnagyobb ukrán városban, Harkovban.
Oroszország nem nézné tétlenül Svédország vagy Finnország NATO-csatlakozását
Az orosz külügyi szóvivő szerint „súlyos katonai és politikai következménnyel járna” az, ha akár Svédország, akár Finnország csatlakozna a NATO-hoz. Maria Zaharova külön válaszlépésekkel fenyegette meg Finnországot, akinek miniszterelnöke csütörtökön elismerte, Ukrajna orosz inváziója „megváltoztatja” a tagságról szóló vitát az országban.
A Putyin-beszéd részletesebben:
Hatalomátvételre buzdította az ukrán hadsereget Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén.
"Úgy tűnik, könnyebb lesz önökkel megállapodnunk, mint ezzel a kábítószerfüggőkből és neonácikból álló bandával, amely megtelepedett Kijevben és túszul ejtette az egész ukrán népet" - mondta az orosz elnök.
Putyin arra hívta fel az ukrán katonákat, hogy ne hagyják a nacionalistáknak élő pajzsként használni a békés lakosságot. Az orosz elnök szerint a banderisták és neonácik Ukrajna nagyvárosaiban, köztük Kijevben és Harkivban nehézfegyvereket állítottak fel, hogy - mint mondta - nyugati tanácsadók útmutatása alapján válaszcsapást provokáljanak ki.
Az elnök szerint az orosz erők fő összecsapásai nem az ukrán reguláris erőkkel, hanem a nacionalista zászlóaljakkal történnek. Putyin azt állította, hogy az ukrán hadseregben a nacionalisták a záróalakulatok szerepét töltik be. Az orosz vezető ezzel azokra az osztagokra utalt, amelyek a Vörös Hadseregben a második világháborúban fegyverrel állták útját azoknak a katonáknak, akik szökni, elrejtőzni vagy megfutamodni próbáltak. "A reguláris ukrán egységekbe beágyazott nacionalista elemek nemcsak fegyveres ellenállásra buzdítanak, hanem valójában a záróalakulatok szerepét töltik be" - mondta az elnök.
Putyin nagyra értékelte az orosz haderő Ukrajnában tanúsított "bátorságát, professzionalizmusát és hősiességét" Oroszország "biztonságának szavatolása" közben.
Szergej Lavrov külügyminiszter a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Oroszország nem szándékozik megszállni Ukrajnát, és
kész bármikor tárgyalni azt követően, hogy az ukrán hadsereg leteszi a fegyvert.
Azt mondta, Moszkva szeretné megszabadítani Ukrajnát a nyugati országok és a nacionalisták "külső irányításától", hogy az ország népei külső nyomás nélkül határozhassák meg jövőjüket.
"Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az ukrán nép független legyen, hogy olyan kormánya legyen, amely képviseli az egész sokszínűségét, és ne kerüljön olyan helyzetbe, ahol teljes külső ellenőrzés alatt áll, amely arra van kihegyezve, hogy a neonácizmust, az oroszok elleni népirtást ösztönözze, és Ukrajnát Oroszország feltartóztatásának eszközeként használja" - mondta Lavrov.
Marija Zaharova külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrajnai orosz "különleges művelet" célja az erőszaknak és "népirtásnak" kitett lakosság megvédelmezése mellett a "bábkormány" felelősségre vonása azokért a bűncselekményekért, amelyeket civilek, egyebek között orosz állampolgárok ellen követett el. További célként nevezte meg Ukrajna "nácitlanítását" és demilitarizálását.
Klicsko szerint súlyos a helyzet Kijevben
Kijev már a "védelem szakaszába lépett", lövések, robbanások hallatszanak egyes kerületekben, a helyzet súlyos, az ellenség meg akarja semmisíteni a fővárost - jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.
Elmondta, hogy az ukrán hadsereg folyamatosan semlegesíti az orosz szabotázscsoportokat. Sajnos ezeknek a szabotázscsoportoknak egy része már beszivárgott Kijevbe - panaszolta. "Az ellenség térdre akarja kényszeríteni a fővárost, el akar minket pusztítani" - emelte ki a polgármester.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrán hadsereg tartja a védelmi állásait a főváros körül. "A helyzet súlyos, de hiszünk a fegyveres erőinkben, támogatjuk őket, és segítünk" - hangoztatta.
Klicsko arra kérte a kijevieket, különösen a város északi részén lévő Obolony kerületben lakókat, hogy ne hagyják el otthonaikat vagy az óvóhelyeket. Azt tanácsolta minden fővárosinak, hogy készítsenek össze vizet, élelmet, meleg ruhát, takarót, tisztálkodási szereket arra az esetre, ha óvóhelyre kell vonulniuk.
A polgármester tájékozatott még arról, hogy négyen sérültek meg egy lakóházban, amelyre rázuhantak az ukrán légvédelem által lelőtt rakéta darabjai. Egy idős férfi pedig, aki Obolony kerületében sérült meg reggel a városba behatolt orosz katonai járművek és az ukrán fegyveres erők összeütközése közben, súlyos állapotban az intenzív osztályon van.
Ukrán elnöki iroda: heves harcok dúlnak Harkiv, Szumi megyékben és az ország déli részén
Meglehetősen heves harcok dúlnak Ukrajna és Oroszország fegyveres erői között az ország keleti részén Harkiv, északkeleten Szumi megyében, valamint az ország déli részén - közölte Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója pénteki online sajtótájékoztatóján.
A tisztségviselő kitért arra, hogy az ukrán védelmi minisztériumtól délután kapott tájékoztatás szerint pénteken több mint ezer orosz katona vesztette életét a harcokban. "Ez nagy szám. És ha a harci cselekmények ilyen ütemben folytatódnak az egész országban, akkor az Oroszországi Föderáció veszteségei csak növekedni fognak" - hangoztatta.
Podoljak hozzátette egyúttal, hogy az ilyen információk "nagyon fontosak a ma az államukért küzdő ukrán katonák pszichológiai állapota szempontjából".
Brit katonai hírszerzés: az ukránok még irányítják a nagyobb városokat
A brit katonai hírszerzés helyzetértékelése szerint az orosz hadsereg „korlátozott mértékben” előrenyomult ugyan pénteken, de a nagyobb, stratégiai jelentőségű városokat még az ukránok irányítják.
Zelenszkij háborús segítségről egyeztetett Bidennel
Az ukrán elnök a Twitteren számolt be arról, hogy telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel. Azt írta: az új szankciók mellett „kézzel fogható védelmi segítségről” és egy „háborúellenes koalícióról” is egyeztettek.
A találkozó tényét a Fehér Ház is megerősítette, közlésük szerint a beszélgetés mintegy 40 percen át tartott.
Franciaország fegyvereket küld Ukrajnának
Emmanuel Macron elnök a francia törvényhozás előtt mondott beszédében közölte, hogy fegyvereket küldenek az ukránoknak.
Az államfő nem tisztázta, hogy pontosan milyen fegyvereket küldhetnek Ukrajnába, de azt mondta, hogy 300 millió eurót fordítanak erre, és „minden olyan védelmi eszközt megadnak, amire szükségük lesz”.
Franciaország korábban csak humanitárius szállítmányokat és pénzbeli segélyt küldött Ukrajnába.
Újabb csapatokat küld a NATO Kelet-Európába
A Guardian szerint a NATO tagállamai megegyeztek abban, hogy a nemzetközi szervezet újabb csapatokat küld kelet-európai tagországaiba.
A közleményben emlékeztettek arra, hogy már az utóbbi hetekben is szárazföldi, légi és vízi csapatokat küldtek Kelet-Európába, ezek kapnak most további erősítést.
Azt egyelőre nem közölték, hogy pontosan hány katona és mely országokba érkezhet majd.
(MTI - Index - Telex nyomán)