A volt amerikai elnök, Donald Trump holokausztnak nevezte az oroszok ukrajnai invázióját, és felszólította Oroszországot, hogy hagyják abba a harcokat – mondta a Fox Business műsorvezetőjének, Maria Bartiromónak adott szerdai interjújában. Trump álláspontja néhány nap alatt 180 fokos fordulatot vett, az orosz-ukrán háború első napjaiban még Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsérte nyilatkozataiban.
Zoom
Trump egy másik holokausztozás során a Jád Vásemben 2018-ban (fotó: Stephen Crowley/The New York Times)
Trump azt mondta, Oroszországnak „abba kell hagynia az emberek gyilkolását”, és felvetette, hogy ki lehetne dolgozni egy megállapodást a konfliktus lezárására. „Ez egy, ez egy holokauszt. Ez egy szörnyű dolog, ami történik. Tanúi vagytok, és minden este látjátok a televízióban” – mondta a volt elnök, aki már többször kijelentette, hogy szerinte nem tört volna ki ez a háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke.
Az interjú során Trump tétovázott, hogy állást foglaljon, szerinte fel kell-e venni Ukrajnát a NATO-ba. „Most sokkal könnyebb lenne igent mondani, mint hat hónappal ezelőtt” – mondta Trump a lehetőségről. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről azt mondta, hogy „nagyon nagy benyomást tett rá”, amikor 2019-ben telefonon tárgyalt vele.
Trump egy múlt heti nyilatkozatában még dicsérte Putyint, akit „okosnak” nevezett, amiért elismerte függetlennek a luhanszki és a donyecki szakadár államokat, és arról is beszélt, hogy „Putyinék jó békefenntartók lesznek”.
Ukrajna ENSZ-nagykövete Hitlerhez hasonlította Putyint
Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete Hitlerhez hasonlította Vlagyimir Putyin orosz elnököt szerdán.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendkívüli ülésén tartott beszédében azt mondta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió célja, hogy „megfosszák Ukrajnát a létezéshez való jogától. Azért jöttek, hogy megoldják az ukránkérdést”.
Hozzátette: több mint 80 évvel ezelőtt egy másik diktátor megpróbálta véglegesen megoldani egy másik nép kérdését. „Nem sikerült, mert a világ határozottan és egységesen reagált” – mondta, utalva ezzel Adolf Hitlerre. Korábban a volt ukrajnai elnök, Petro Porosenko is ezzel a hasonlattal élt az egyik nyilatkozatában.
(The Hill - Telex nyomán)
Korábban írtuk: Trump: Putyin zseniális!
Kapcsolódó: