Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök és kísérete békeközvetítői szándékkal már a kora reggeli órákban Moszkvába repült, ám Vlagyimir Putyin csak a késő délutáni órákban fogadta őket a Kremlben. Bennett már az orosz-ukrán háború kitörésének kezdete óta állandó kapcsolatban van Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel, s ma a szombati utazási tilalmat megszegve Moszkvába utazott, hogy közelebb hozza egymáshoz a harcban álló felek álláspontját – írja a Jiszráél Há-Jom.
Zoom
Vlagyimir Putyin, Náftáli Bennett és Zeév Elkin – egy korábbi találkozón (Fotó: Kormányzati Sajtóiroda)
Náftáli Bennett izraeli miniszterelnök ma reggel titokban Moszkvába repült, ahol a késő délután több órán keresztül tárgyalt a Kremlben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az orosz-ukrán háború befejezésének lehetőségéről. Bennett társaságában fordítói minőségben az orosz fővárosba érkezett még Zeév Elkin lakásügyi miniszter, Éjál Hulátá, a Nemzetbiztonsági Törzs vezetője, Simrit Méír, a kormányfő politikai tanácsadója és és Mátán Szidi, a szóvivője.
Zoom
Náftáli Bennett és Vlagyimir Putyin – egy korábbi találkozón (Fotó: Kobi Gidon)
A hírt közlő Jiszráél Há-Jom szerint Bennett igyekszik elérni Kijev és Moszkva között a háború befejezését jelentő megegyezést, miközben az izraeli miniszterelnök ezen a héten állandó kapcsolatban volt Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel. Az izraeli lap szerint Bennett hosszú órákat várakozott, míg végül Putyin fogadta őt és kíséretét a Kremlben. Egyébként Putyin arról ismert, hogy az előre megbeszélt találkozókról órákat szokott késni – jegyzi meg az újság.
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: Moszkvából Berlinbe repült a "békegalamb"
Náftáli Bennett izraeli kormányfő a Vlagyimir Putyinnal megejtett megbeszélésén kérte humanitárius folyosók létesítését az orosz hadsereg által körülvett ukrajnai városok polgári lakosságának kimenekítésére. Putyin viszont azt kérte az izraeli kormányfőtől, hogy Izrael ne küldjön hadászati eszközöket Ukrajnának. Közben kiderült, hogy az elmúlt napokban Németország, Franciaország és Ukrajna egyaránt békeközvetítésre kérte föl Bennettet. Moszkvába történt elutazása előtt, ma reggel, Bennett közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy békeközvetítői szándékkal útnak indul az orosz fővárosba, amire Biden áldását adta – írja a Jedi’ot Áháronot.
Zoom
Volodimir Zelenszkij, Náftáli Bennett és Vlagyimir Putyin
Bennett a ma reggeli elutazása előtt telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel is. Bennett Moszkvából Berlinbe utazott, ahol békéltető kezdeményezéséről megbeszélést folytat Olaf Schulz német kancellárral. Meg nem erősített hírek szerint az izraeli miniszterelnök Berlinből Párizsba folytatja útját. Bennett közben Jáír Lápíd izraeli külügyminiszternek, Beni Ganz hadügyminiszternek és csere-miniszterelnöknek is beszámolt a tervezett további útjairól. Az izraeli miniszterelnök még Moszkvából értesítette a Putyinnal folytatott megbeszélésének eredményéről Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnököt.
H. J. – Kuruc.info
2. Frissítés: Az Ukrán Külügyminisztérium jelentése szerint megölték Dennis Kirájevet, az oroszokkal Fehéroroszországban tárgyaló ukrán küldöttség egyik tagját. A hír arról nem szól, hogy ki ölte meg és hol.
H. – Kuruc.info