Amint arról korábban beszámoltunk: az izraeli hatóságok 1 millió 40 ezer forintnak megfelelő 10 ezer sekel pénzügyi garancia megfizetésére kötelezik azokat az Izraelbe érkező ukrajnai menekülteket, akik azt állítják, hogy vonatkozik rájuk az izraeli Visszatérési törvény, ám a hatóságoknak ezt nem tudják kellőképpen bizonyítani. Magyarán, a 10 ezer sekelt azért kell lepengetniük, hogy legalább addig ne toloncolják ki őket, amíg a bizonyítási procedúra le nem zárul. Kitoloncolás vár egy kisgyermekes ukrán házaspárra is, akik Lengyelországon keresztül menekültek Izraelbe – írja a Válláh!Hádásot.
Zoom
Mária és Andrej - még a boldog békeidőkben (fotó: családi album)
Néhány nappal ezelőtt Ukrajnából a Tel-Aviv melletti Lod repülőterére érkezett az ukrán Kohil család: Andrej és Mária, illetve 10 éves kisgyermekük, Vlagyiszláv. Csakhogy a többi utassal ellentétben ők a repülőgépről nem valamelyik izraeli városban élő rokonokhoz vagy befogadóközpontba távoztak, hanem a hatóságok rövid személyazonosítása után egyenesen a Ben Gurion repülőtér Jáhálom fogdájába. Rájuk ugyanis nem vonatkozik az úgynevezett Visszatérési törvény. A kisgyermekes házaspár azonban nyilván ki tudta fizetni az izraeli hatóságok megkövetelte 10 ezer sekeles (= 1 millió 40 ezer forint) pénzügyi garanciát, mert nem tették föl őket a legközelebb visszafelé induló gépre, hanem ügyük kivizsgálásáig a reptér fogdájában maradhatnak.
Zoom
Akik nem a fogdába kerülnek landolás után (fotó: Ávsálom Szászon)
Az ukrán család egy kisvárosból menekült a háború elől, de nem álltak meg Lengyelországban, hanem a harcok elcsitulásáig szerették volna meghúzni magukat a családfő már 2017 óta vendégmunkásként Izraelben dolgozó bátyjánál. Az általunk hivatkozott hírportálnak az Izraelben már öt éve dolgozó Jaroszláv elmondta: fivére és családja elhagyta Ukrajnát röviddel azelőtt, hogy a katonaköteles férfiak kiutazása előtt lezárták a határokat. Jaroszláv ajánlotta föl nekik, hogy a háború végéig húzzák meg magukat nála Izraelben. (Csakhogy Jaroszláv ötévi izraeli tartózkodás után sem ismerte ki a mindenki mást rasszistázó, de egyébként fajvédő zsidókat – H. J.)
Zoom
A Kohíl család a Fekete-tenger partján (fotók: családi album)
A fogdában tartottak rokona elmondta még: fivére és családja nem kíván Izraelben maradni, hiszen egy jól szituált ukrán polgári családról van szó. A család tulajdonában áll egy ház és két lakás, rendezett munkahelyük van Ukrajnában. A fivér által, s nyilván az Izraeli Belügyminisztérium által a repülőtéri fogdában várakozó házaspár által is elmondottak azonban nem hatották az izraelieket, mert az illetékes Népesedési és Bevándorlási Hatóság közölte velük, hogy rövidesen kitoloncolják őket az ígéret földjéről.
Zoom
Mária Kohíl és kisfia, Vlagyiszláv még a havas Ukrajnában
Támír Blanck, a kitoloncolásra várók ügyvédje elmondta: „a Kohíl család a háború elől menekült Ukrajnából, s valójában nincs nekik hová visszatérni. Lengyelországba persze visszamehetnének, de ott teljesen nincstelenek lennének. Lengyelország miért fogad be milliónyi menekültet, miközben Izrael néhány százat sem hajlandó?” – tette föl a kérdést az izraeli ügyvéd, majd hozzáfűzte: „Ebben a nehéz időben elvárható lenne a Népességi Hatóságtól, hogy emberi érzést tanúsítson, érzékenységről és könyörületről tegyen tanúbizonyságot, s ne toloncoljon ki egy kisgyermekes családot”.
A hírhez megjegyzésként hozzátesszük, hogy az általunk elérhető izraeli sajtóban szünet nélkül folyik az ukránok, az ukrán kormány sajnáltatása, s ezzel párhuzamosan az oroszok, s személy szerint Vlagyimir Putyin elleni gyűlöletkeltés. Számtalan hír, fénykép jelenik az izraeli sajtóban arról, hogy a lengyelek, moldávok és a románok milyen áldozatkészen fogadják a Ukrajnából menekülőket a határátkelőkön.
Érdekes módon arról nem, vagy csak elvétve szólnak a hírek Izraelben, hogy Lengyelország után Magyarország fogadja be a legtöbb, minőségileg pedig a legmagasabb szinten az Ukrajnából érkező menekülteket, magyarokat és más nemzetiségűeket egyaránt.
H. J. – Kuruc.info