Az ukrán fegyveres erők mintegy 300 katonája, akik közül 50 megsebesült, elhagyta a mariupoli Azovsztal üzem területét. Erről Maxim Touri, a Russia Today helyi tudósítója számolt be. Kora hajnalban a megadás még folytatódott, a hírek szerint még legalább 2227 ember Azovsztal katakombáiban maradt.
Zoom
Az újságíró elmondta, hogy jelenleg tíz buszon szállítják el az ukránokat a gyárból. A sebesülteket a DNR által ellenőrzött Novoazovszki kórházba szállítják, illetve Elenovka település kisebb kórháza is befogadott néhányat.
Korábban Prokopenko, az Azov parancsnoka videoüzenetet rögzített, amelyben a fegyveresek élete megmentésének szükségességéről beszélt. Irina Kuksenkova, a Channel One újságírója szerint az átadás hajnalban folytatódott, elmondása szerint még mindig legalább 2227 ember tartózkodik Azovsztal területén. A DNR főügyészsége ma reggel megkezdte az épen maradt foglyok kihallgatását.
Zoom
Az oroszok a tegnapi tárgyalás után ma reggel három óra körül nyitották meg a humanitárius folyosót.
A DNR haderejének parancsnoka, Alekszandr Hodakovszkij szerint az Azov számos harcosa, akiket Oroszországban terroristaként tartanak számon, ma kora reggel megtisztította az egyik átjárót, amelyen keresztül a sebesülteket kihozták. Az első csapatban mintegy 30 sebesült és 20 járóképes ukrán volt.
Zoom
Eközben az Azov parancsnoka, Prokopenko ismét kijelentette, hogy meg kell menteni a katonák életét.
Zelenszkij ukrán elnök Telegram-csatornáján kommentálta az eseményt: "Nehéz nap a mai. De ez a nap, mint mindegyik, az országunk és népünk védelmére irányul. Reméljük, hogy képesek leszünk megmenteni a srácok életét. Súlyos sebesültek vannak közöttük, segítségre van szükségük ".
(Olvasónktól, forrás itt)
Korábban írtuk: Az ukránok feladhatják az Azovsztalt, evakuálják a védőket
Azok után, hogy hétfőn megállapodtak a felek a mariupoli Azovsztalban rekedt sebesültek sorsáról, az éjszaka több mint 250 sérültet evakuáltak az acélgyárból, és a Guardian szerint nagyon úgy tűnik, hogy a várost védő ukrán erők átadják Mariupol irányítását Oroszországnak.
Zoom
Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes hétfőn arról tájékoztatott, hogy 53 súlyosan megsebesült katonát menekítettek ki a létesítmény területéről, őket egytől egyig kórházba szállították az oroszok által ellenőrzött Novoazovszk városában. Több mint 200 másik személyt egy humanitárius folyosón keresztül Olenivkába szállítottak.
Zoom
Fotók: Alexander Ermochenko / Reuters
Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara a történtek után a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben úgy fogalmaztak, hogy az acélgyárat védő katonák elvégezték a feladatukat. Ettől kezdve a fő cél az, hogy megmentsék a csapdába esett katonák életét. A bejegyzésben kiemelik továbbá, hogy a mariupoli acélgyár védelmével stratégiailag kulcsfontosságú feladatot vittek véghez az ukrán katonák – köztük az Azov ezred emberei –, mert ezzel meggátolták, hogy az orosz erők gyorsan elfoglalják Zaporizzsja városát, illetve időt nyertek az ukrán hadseregnek, ami az ország egész területén harcol az oroszokkal, miközben várja a külföldi fegyverszállítmányok beérkezését.
Hogy hány katona maradt az acélgyárban, egyelőre nem lehet biztosan tudni, de az ország elnöke, Volodomir Zelenszkij egyértelműen fogalmazott velük kapcsolatban, egy éjszaka közzétett videóban azt mondta, Ukrajnának élve van szüksége az Azovsztalt védő hősökre, és bízik benne, hogy meg tudják menteni a fiaik életét.
Ha az ukránok valóban átadják a város irányítását az oroszoknak, azzal véget érhet az ukrajnai háború legvéresebb ostroma, amely során mindkét fél komoly veszteségeket szenvedett el. Az oroszok 82 napon át bombázták a várost, ami most romokban hever, az ukránok szerint több tízezer ukránt öltek meg a harcokban.
(24)