Gordon Brown brit miniszterelnök szigorítani akarja hazája drogtörvényét. A kormányfő elképzelése szerint kettőről öt évre nőne a börtönbüntetése annak, akit kannabisz birtoklásán érnek.
Nagy-Britannia a kannabisz okozta pszichózisjárvány szélén áll - állítja néhány szakértő, aminek hatására Gordon Brown miniszterelnök várhatóan drasztikusan szigorítani fogja a szigetország drogtörvényét. Ennek értelmében a liberálisok szerint ártalmatlan drognak minősülő marihuána veszélyességi szintjét feljebb sorolnák, és kettőről öt éve növelnék a birtoklásáért járó börtönbüntetést.
Egyes drogszakértők szerint a brit utcákon kapható kannabisz erőssége ma már húsz-harmincszorosa az 1970-es évekéhez képest, így rendszeres fogyasztásával olyan mentális betegségek alakulhatnak ki, mint a skizofrénia. Brown már egyenesen halálos hatásokról beszél a füves cigarettával kapcsolatban, amit a heroinhoz és a kokainhoz hasonlít.
A szigetországban A, B, és C kategóriába sorolják a kábítószereket az alapján, hogy milyen károkat tudnak okozni. 2004-től a kannabiszt a C kategóriába, vagyis a legártalmatlanabb drogok közé sorolták, de a legújabb vészjósló jelentések alapján Brown legalább a B kategóriába akarja felminősíteni - még annak ellenére is, hogy saját miniszterei is ellenzik ezt, és csak népszerűség-javító intézkedésnek tartják.
(InfoRádió - The Independent)