Oroszországot terheli minden felelősség bármiféle rakétaincidensért, miután ő indított háborút Ukrajna ellen - szögezte le Mihajlo Podoljak, a kijevi elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerdán.
Zoom
"Véleményem szerint szükség van arra, hogy egyetlen logikához ragaszkodjunk" - írta közleményében Podoljak.
"A háborút Oroszország kezdte és folytatja. Oroszország tömeges rakétatámadásokat hajt végre Ukrajna ellen. Oroszország az európai kontinens keleti részét kiszámíthatatlan harctérré változtatta" - folytatta.
"Szándék, végrehajtási eszközök, kockázatok, eszkaláció - mindez kizárólag Oroszország. És nem lehet más magyarázatot adni a rakétákkal kapcsolatos incidensekre" - hangsúlyozta a tanácsadó.
Podoljak megjegyezte: "Ha egy agresszor ország szándékosan masszív rakétatámadást hajt végre egy, az európai kontinensen található nagy ország teljes területe ellen elavult szovjet fegyvereivel, akkor előbb-utóbb más államok területén is tragédia történik".
A tisztségviselő emlékeztetett, hogy korábban már "többször hullottak orosz rakéták vagy darabjaik határterületekre".
Eközben Podoljak a Twitteren azt írta: itt az ideje, hogy Európa lezárja a légteret Ukrajna fölött.
"Nincs szükség kifogások keresésére és a kulcsfontosságú döntések elhalasztására" - hangoztatta.
Frissítés: "a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható"
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök telefonon beszélt Andrzej Duda lengyel államfővel azután, hogy kedd este rakétabecsapódás történt az ukrán határ melletti lengyel területen - számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál.
Az éjszakai telefonbeszélgetést követően Zelenszkij a Twitteren közölte, hogy részvétét fejezte ki az orosz "rakétaterror" következtében meghalt lengyel állampolgárok miatt. "Kicseréltük a rendelkezésre álló információkat, minden tényt megtudunk. Ukrajnát, Lengyelországot, egész Európát és a világot teljes mértékben meg kell védeni a terrorista Oroszországgal szemben" - hangsúlyozta az ukrán elnök.
Zelenszkij egyik videoüzenetében jelentette be, hogy a keddi súlyos orosz rakétatámadás miatt Ukrajnában mintegy tízmillió ember maradt áram nélkül. Elmondta, hogy szerdára virradóan Harkivot, Zsitomir régiót, Kijevet és Lviv megyéket érintette leginkább az áramkimaradás. Ezen felül a nyugat-ukrajnai Lvivben és néhány más városban a távfűtés is leállt.
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a haditanács szerdai ülése után kijelentette: Ukrajna a partnerekkel közösen folytatja a lengyelországi rakétabecsapódás részletes tanulmányozását, és hozzáférést kér az ukrán szakemberek számára.
"Támogatjuk az eset további részletes tanulmányozását a partnerekkel közösen. Készek vagyunk átadni partnereinknek a rendelkezésünkre álló, oroszokat terhelő bizonyítékokat. Partnereinktől is várunk olyan információkat, amelyek alapján az a végső következtetés született, hogy ez egy ukrán légvédelmi rakéta volt. Ezenkívül Ukrajna azt kéri, hogy védelmi minisztériumának és határőrségének képviselői haladéktalanul eljuthassanak a robbanás helyszínére. Továbbra is teljes mértékben nyitottak vagyunk a helyzet átfogó tanulmányozására és a rendelkezésre álló adatok teljes körén alapuló következtetések levonására" - fejtette ki Danyilov. A védelmi tanács hangsúlyozza, hogy a történtekért csakis Oroszország és annak rakétaterrorja okolható - áll az RNBO sajtóközleményében.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: