A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpont huszonkét katonája ellen nyomoz a katonai ügyészség. Azzal gyanúsítják őket, hogy tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. A huszonkét gyanúsítottból kedden nyolc személyt őrizetbe is vettek, közben átkutatták lakásaikat és katonai bázist is, írja a Főtér.ro.
Zoom
Legalább hét tonna üzemanyag tűnt el nyomtalanul, de az ügyészek feltételezése szerint ennél nagyobb mennyiséget lophattak el a gyanúsítottak.
Legutóbb tavaly indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) Kogălniceanu reptéren tapasztalható üzemanyaglopások ügyében. Az amerikai hatóságok közreműködésével zajló vizsgálat célpontjában azonban civilek, és nem katonák álltak. Akkor kétmillió dollár értékű üzemanyag tűnt el, a feltételezett elkövetők a támaszpontot üzemanyaggal ellátó cég alkalmazottai voltak.
A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kiszállt már a támaszpontra: idén szeptemberben azért tartottak házkutatást, mert komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek.