A kanadai parlament kedden Greg Fergus feketebőrű politikust választotta meg a parlament házelnökének, miután elődje lemondott, mert az ukrajnai elnök látogatása során egy volt Waffen-SS-harcos előtt tisztelgett.
Zoom
Fotó: Sean Kilpatrick / The Canadian Press
A liberális képviselő az alsóházban elmondott beszédében "nagy megtiszteltetésnek" nevezte megválasztását. A parlament "az a hely, ahol szenvedélyes vitákat folytathatunk, de szenvedélyes és tiszteletteljes vitákat" - mondta, hangsúlyozva, hogy célja az lesz, hogy megmutassa, "a politika nemes szakma".
Az ülésterem elnökeként feladata a viták vezetése és a szabályok betartatása, ugyanakkor pártatlan marad, és csak szavazategyenlőség esetén szavaz.
Fergust a kanadai hagyományoknak megfelelően Justin Trudeau miniszterelnök és Pierre Poilievre ellenzéki vezető kísérte helyére.
Justin Trudeau gratulált a politikusnak, "az első fekete kanadainak, aki a ház elnöke lett", és úgy fogalmazott, hogy ez "ihletet jelent minden kanadai, különösen a fiatalabb generáció számára, azoknak, akik részt kívánnak venni a politikában".
A 2015-ben megválasztott képviselő, aki rendkívül elkötelezett a fekete közösség iránt, megalapította a Fekete Parlamenti Képviselők Képviselőcsoportját, amelynek hat éven át társelnöke volt - emelték ki a törvényhozás sajtóközleményében. Hivatali idejét azzal a feladattal kezdi, hogy "helyreállítsa a törvényhozás becsületét" - mondta Jagmeet Singh, az ellenzéki Új Demokrata Párt vezetője.
Ezzel az alig több mint egy hete történt esetre utalt, amikor az akkori házelnök anélkül tisztelgett Yaroslav Hunka, a Waffen SS ukrán veteránja előtt Volodimir Zelenszkij ottawai látogatása idején, hogy ismerte volna múltjának részleteit.
Az előző házelnök, Anthony Rota miatt keletkezett botrány "bejárta a világot", és ez arra késztette a miniszterelnököt, hogy bocsánatot kérjen a "szörnyű hibáért", amely "mély szégyent hozott Kanadára".
(MTI nyomán)