Marine Le Pen, a francia "radikális jobboldal" vezetője kemény szavakkal bírálta a német "szélsőjobboldali" AfD-t, és a közös európai parlamenti együttműködés felbontásával fenyegette meg – írja hazug jelzőivel a Tagesschau.de, melyet a Portfólió szemlézett.
Zoom
Marine Le Pen választási plakátjai 2017-ben (fotó: AP / Winfried Rothermel)
Az ügy előzménye, hogy Potsdamban november végén titkos találkozót tartottak német és osztrák hazafias szervezetek, amelyen az Alternatíva Németországnak (AfD) néhány politikusa is részt vett. Az eseményen Martin Sellner osztrák identitárius egy "remigrációs" tervet vázolt fel, mely szerint az asszimilálódásra képtelen bevándorlókat ki kellene toloncolni Németországból még akkor is, ha rendelkeznek német állampolgársággal.
A titkos találkozó januárban került nyilvánosságra, és a kritikák hatására az AfD társelnöke, a leszbikus Alice Weidel megvált személyes tanácsadójától.
Az AfD, illetve Marine Le Pen pártja, a Franciaországban jelenleg legnépszerűbb Nemzeti Tömörülés (RN) az Európai Parlamentben közös frakcióban, az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoportjában ülnek.
A 2027-es francia elnökválasztásra (is) készülő Le Pen a kiszivárgott találkozó kapcsán csütörtökön azt mondta:
Egyáltalán nem értek egyet azokkal a javaslatokkal, amelyeket állítólag megvitattak ezen a találkozón.
Hozzátette, meg kell vizsgálni, "lehetnek-e következményei ennek" közös EP-frakciójukra nézve. Megjegyezte, meg kell beszélniük ezeket a "nagyon nagy véleménykülönbségeket".
– Soha nem követtünk olyan remigrációs politikát, amely azt tartalmazta volna, hogy fosszuk meg francia állampolgárságuktól azokat, akik ezt megkapták, még akkor sem, ha a megszerzés feltételeit bíráltuk is – jelentette ki Le Pen.
Korábban írtuk: