A mali hadsereg kedden bejelentette, hogy nagyszabású katonai akció során megölték Abu Huszeifát, az Iszlám Állam terrorszervezet nyugat-afrikai ágának egyik nemzetközileg körözött parancsnokát.
A terroristára az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki, mert 2017-ben részt vett egy támadásban, amelyben négy amerikai és négy nigeri katona vesztette életét. A támadásért felelős szélsőséges iszlamista csoport akkor az Iszlám Állam Nagy-Szahara (ISGS) nevet viselte, jelenleg pedig Iszlám Állam - Száhel Tartomány (ISSP) néven működik, melynek vezetője Mohamed Ibrahim as-Safai asz-Szálem, más néven Abu asz-Szahravi.
A mali hadsereg közlése szerint a Hugo vagy Higgo néven is ismert Huszeifára a Burkina Fasóval és Nigerrel határos Menaka régióban csaptak le.
Jelenleg mindhárom érintett nyugat-afrikai országban katonai junta van hatalmon. Nemrégiben mindhárom ország kilépett a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS), majd megalakították a Száhel-övezeti Államok Szövetségét, és márciusban bejelentették, hogy közös fegyveres alakulatot állítanak fel a Száhel-övezetben aktív dzsihadisták elleni fellépésre.
Az elmúlt évtizedben az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő fegyveres csoportok támadásai miatt ezrek vesztették életüket Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban, destabilizálva Nyugat-Afrika Száhel-övezetét.
(MTI)