Egyelőre ismeretlen elkövető próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket. Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van.
Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.
"Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?" - utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: "netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?".
A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint "Palesztina győzni fog" feliratok is.
Honfitársai azonban ezt nem egészen így látják: az alábbi beszédes válasz érkezett a bejegyzésére:
Zoom
A szerdai incidenst a varsói izreaeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában.
Az 1902-ben emelt Nozyk zsinagóga az egyetlen zsidó szentély a lengyel fővárosban, amely fennmaradt a második világháború előtti időszakból.
Frissítés: őrizetbe vették a gyanúsítottat
Szerda este Czeslaw Mroczek belügyminiszter-helyettes közölte: a rendőrség őrizetbe vett egy, a tett elkövetésével gyanúsított személyt.
Későbbi rendőrségi közlemény szerint egy 16 éves lengyel állampolgárról van szó, akit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) közreműködésével a varsói Bemovo negyedben fogtak el.
(MTI nyomán)