A majomhimlő legsúlyosabb járványának megfékezésével küzdenek a Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai, miután a vírus egyik fertőzőbb mutációja jelent meg egy bányavárosban.
Január óta összesen 4500 feltételezett majomhimlős megbetegedést és 300 halálesetet regisztráltak a hatóságok, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint háromszorosa az előző év azonos időszakában feljegyzett számnak. Az országban nemrég egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a járvány újbóli kitörése miatt.
Kamituga bányavárosában október és január között növekedett a majomhimlő miatt kórházába került emberek száma, amely a járvány újabb variánsának megjelenésére utal. A bányavárosban élő emberek nem érintkeznek a betegséget természetes úton hordozó majmokkal.
"A majomhimlő új fertőzési fázisába léptünk" - jelentette be az új variáns megjelenéséről írt tanulmány Kongói Nemzeti Orvosbiológiai Kutatóintézetben dolgozó szerzője. Hozzátette, hogy a megfertőződöttek halálozási aránya a korábbi járványhoz mérten alacsonyabb.
A WHO a majomhimlőről ezen a héten kiadott jelentésében arról számolt be, hogy a betegség új variánsának megjelenése új tesztelési stratégia bevezetését teszi szükségessé a mutációk kimutatásához.
A WHO 2022 novemberében erősítette meg először a majomhimlő nemi úton való terjedését Kongóban. A veszélyhelyzetet 2022. július 23-án hirdette ki a szervezet, miután hirtelen több országban is kimutatták az addig csupán néhány afrikai országban ismert betegséget.
Bár Nyugaton védőoltásokkal és orvosi kezelésekkel sikerült megfékezni a majomhimlő terjedését, Kongóban ezek a lehetőségek nem adottak. Az ország egészségügyi minisztere a magas kockázatú tartományokban engedélyezte a majomhimlő elleni védőoltásokat, és jelenleg az adományozó országokkal, köztük Japánnal folytatnak tárgyalásokat a vakcinák beszerzéséről. "Amint elegendő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a járványra adott válaszlépések részeként végrehajtják az oltásokat" - ígérte Kacita Osako, a majomhimlő megfékezésére létrehozott kongói bizottság koordinátora.
(MTI)