Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön újfent bírálta az amerikai egyetemeken tüntető palesztinpárti aktivistákkal szembeni hatósági fellépést.
"A (Gázai övezeti) mészárlás ellen tüntetnek egyes amerikai elitegyetemeken lelkiismeretes diákok és akadémikusok, soraikban anticionista zsidókkal " - fejtegette Erdogan agy ankarai rendezvényen. "Ezek az emberek erőszaknak, kegyetlenségnek, szenvedésnek és kínzásoknak is ki vannak téve azért, mert azt mondják, hogy a mészárlásnak véget kell vetni" - hangoztatta az elnök, azt is állítva, hogy az egyetemek személyzetének tagjai közül többeket "elbocsájtottak, illetve meglincseltek" a palesztinok támogatásáért.
Az amerikai hatóságok az utóbbi napokban több elitegyetemen is intézkedtek a palesztinpárti tüntetőkkel szemben, többeket őrizetbe vettek. A megmozdulásokat ugyanis sokszor nyíltan antiszemita, valamint Izrael eltörlését és a Hamászt támogató megnyilvánulások kísérték.
A török elnök nemegyszer élesen bírálta Izrael Gázai övezeti katonai műveletét, illetve a Nyugat zsidó államnak nyújtott feltétlen támogatását.
"A nyugati demokrácia határait Izrael érdekei jelölik ki" - jelentette ki Erdogan. "Bármi, ami Izrael érdekeit sérti, az antidemokratikus és antiszemita számukra" - tette hozzá.
(MTI nyomán)